Sekularni penis

Za ovaj se postupak u modernoj medicini obično koristi samo lokalna anestezija. Po njenoj primjeni posebnim se (oštrim) instrumentom praeputium odvoji od glansa. Tada je glans posve otvoren. Ako se operacija izvodi u primjerenim medicinskim uvjetima komplikacije su razmjerno rijetke.

Zašto se izvodi ovaj medicinski postupak? Neki tvrde kako za to postoje dobri, zdravstveno uvjetovani, razlozi, no on se primjenjuje prvenstveno iz kulturnih, bolje rečeno, vjerski uvjetovanih razloga. Dakako, radi se o cirkumciziji, obrezivanju, odnosno uklanjanju kožice penisa.

Obrezivanje djece karikatura

Obrezivanje muške djece obvezatno je među Židovima i muslimanima, kao fizički podsjetnik na savez između Boga i ljudi. Kršćanstvo nije neprijateljski usmjereno prema obrezivanju, već, više bi se moglo reći, ravnodušno. Sv. Pavao tako tvrdi da obrezivanje nije nešto po čemu Bog procjenjuje ljude veće se zalaže za „obrezivanje“ u srcu, t.j. pokoravanje Bogu kroz vršenje njegovih zapovijedi, a ne kroz znakove na tijelu (Rimljanima 2:25-3:3, 3:30,31).

Ako je kršćanstvo ravnodušno nije i sekularna država. U svibnju 2012. sud u njemačkom gradu Kölnu proglasio je obrezivanje djece kaznenim djelom. Znači li to da će se religiozni Židovi i muslimani morati iseliti iz Njemačke ili se suočiti sa zatvorskim kaznama? Radi li se o, pravima djece prikrivenom, antisemitizmu?

Najvažnije njemačke političke stranke reagirale su nevjerojatno brzo. Liberali, kršćanski demokrati, socijaldemokrati i dio zelenih već su za jesen najavili zakon koji će omogućiti obrezivanje djece. Obrezivanje bi trebalo biti nekažnjivo premda ilegalno (!!!). Slično „zakonsko“ rješenje omogućuje pobačaj u Njemačkoj (koji je formalno i dalje nezakonit).

Ako se zabrani obrezivanje da li će to značiti da Njemačka ponovo tone u pakao mržnje prema Židovima i muslimanima? Istraživanja javnog mnijenja tome na prvi pogled daju za pravo. Većina Nijemaca, nasuprot političke elite, zalaže se za zabranu obrezivanja (48 %). Zbunjuje ipak sastav pristaša zabrane obrezivanja. Protiv obrezivanja su prvenstveno glasači socijaldemokrata, liberala i krajnje ljevice. Za obrezivanje su konzervativni glasači i (zanimljiv „savez“) glasači zelenih.

Zato predsjednik Centralnog saveza njemačkih Židova, Dieter Grauman, u protivljenju obrezivanju ne vidi antisemitizam već rezultat rastuće otuđenosti Nijemaca od religije. Vjerske norme postale su Nijemcima posve strane.

Izrazito sekularizirani Europljani imaju veliki problem pri suočavanju s vjerskim tradicijama bile one dio vlastite ili tuđe kulture. To može postati važan izvor napetosti između starog i sekularnog zapada i ostatka svijeta, koji demografski i ekonomski sve više napreduje, i kojem su vjerska opredjeljenja i dalje važna ili čak dobivaju na važnosti.

Ovaj unos je objavljen u Vjera i društvo i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.