PR Milijan

Povremeno u novinama možete naići na ovakve članke. Obično nisu kratki, protežu se najmanje preko dvije stranice i krasi ih velika slika glavnog junaka. Glavni akter članka prikazan je kao osoba kakvu bi samo mogli poželjeti. Igra nogomet, voli svoj narod i zemlju, voli žene i djecu ukratko – svaka bi ga majka željela za zeta.

Radi se o slabo prikrivenoj reklami iza koje obično stoje stručnjaci za odnose s javnošću, zloglasni „piarovci“. Priča se da se takvi članci plaćaju, da se mite novinari i urednici novina ali u praksi stvari su obično nešto drugačije postavljene. Radi se često o vraćanju neke „usluge“, kao što su davanje „ekskluzivnih“ podataka („Ovo ću reći samo tebi…“), želji da se dodvori moćnicima ili čak usluzi iz prijateljstva („To ti radim samo zato što smo si dobri.“).

Takav „piarovski“ članak dobio je novi glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić u Večernjem listu od nedjelje, 27. svibnja 2012.

Milijan Brkić

Milijan Brkić

Članak je trebao predstaviti desnu ruku novog predsjednika HDZ-a kao beskompromisnog i dosljednog patriota. Da li je autor teksta u tome uspio? Cijela novinarska umotvorina temelji se na jednoj epizodi iz života gospodina Brkića. Radilo se o njegovom odbijanju zapovijedi da, kao zapovjednik odreda specijalne policije, razbija blokadu ceste u Sinju koju su zapriječili pristaše nekadašnjeg generala Hrvatske vojske i kasnije osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca kada je ovaj bio u bijegu pred organima pravne države koju je Brkić trebao braniti. Dakle, drugim čovjekom HDZ-a (a u perspektivi i osoba koja bi mogla biti u samom državnom vrhu) je postala ličnost koja je javno prkosila zakonima vlastite zemlje i koja to smatra vrlinom. Sam Milijan Brkić svoj postupak opisuje puno trezvenije.

Pisac teksta tvrdi da je Brkić bio šikaniran zbog svog odbijanja probijanja barikade pa je 2003. dao ostavku na svoje pozicije u MUP-u. Upozoravam, barikade su bile 2001., a Brkić odlazi 2003. u godini kada se HDZ vraća na vlast!

Autor članka pristaše Mirka Norca koji su zapriječili prolaz Sinjom naziva „štovateljima“ navedenog. Kao da se radi o fan klubu Michael Jacksona ili o pripadnicima neke vjerske skupine koja je sjela na cestu i uz različite zveckalice pjevala „Hare Mirko, hare Norac.“

Kao u svim člancima ovakvog tipa obvezatna je i „anegdota“ iz djetinjstva. Ova govori o malom Milijanu koji je teško podnosio život u Zagrebu pa je pobjegao natrag babi u Hercegovinu. Takva priča samo podupire najgore stereotipe o Hercegovcima kao osobama koji nikako ne mogu prihvatiti vrijednosti urbanih sredina u koje dolaze.

U svakom članku ovakve vrste mora se navesti i nešto što ne ide u prilog glavnom junaku. To navodno čitateljima teksta daje dojam objektivnosti, a i bolje je da neugodne stvari „otvori“ osobi naklonjen novinar. U tekst je navedena afera koja je Milijana Brkića vezivala za služenje policijskim „Porscheom“ u privatne svrhe. Brkić se pravda da ga je samo malo isprobavao (!!!).

Ukratko – prema članku Brkić je zaštitnik pristaša osuđenog ratnog zločinca, kršitelj zakona i zapovijedi, zatucani „rolingston“ u skupom autu.

Kome trebaju „negativni“ članci pokraj ovakvih „pozitivnih“.

Ovaj unos je objavljen u Mediji i politika i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.