Imamo plan?

Kampanja Kukuriku koalicije temeljila se na tvrdnji da ovaj savez stranaka ima „plan“ kojim će izvući Hrvatsku iz teške gospodarske i društvene krize. Naš gradovi bili su obljepljeni velikim plakatima koji su govorili o „Planu 21“, „planovim za nov dan“ i sl. Ovakva politička kampanja, koja se temelji na inzistiranju na sustavnosti i organiziranosti u prvom redu ekonomskog života, nije ništa novo za stranke lijevog centra.

Plan 21

Veliku kampanju, kojom su nastojali potaknuti velike gospodarske i društvene promijene, pokrenuli su 1933. belgijski socijalisti. Te je godine istaknuti belgijski socijalistički političar i socijalni psiholog Hendrik de Man iznio svoj “Radni plan”.

Hendrik de Man

Hendrik de Man (1885. - 1953.)

On je trebao biti odgovor na tešku gospodarsku krizu u kojoj se našla Belgija. De Manov plan je predviđao neku vrstu “dirigiranog” gospodarstva u kojem bi se miješali državno i privatno vlasništvo. Plan je predviđao “javno” vlasništvo nad velikim tvrtkama i sustavima dok bi privatno vlasništvo nad manjim i srednjim poduzećima bilo zaštićeno. De Man je predviđao i jači državni utjecaj na uvjete kreditiranja gospodarstva kao i opsežne javne radove.

Belgijski socijalisti su pokrenuli do tada neviđenu propagandnu kampanju u prilog “Plana” Hendrika de Mana. Dio promičbenog stroja postali su i pjevačka društva i kabarei pa i biciklistički klubovi (!!!). Belgijski gradovi i sela bili su obljepljeni plakatima tipa: “Plan”, “Sve je plan”, “Ništa bez plana”. Izgleda poznato, zar ne?

U jednom trenutku činilo se da će od “Plana” nešto biti. De Man je postao, u koalicijskoj vladi s nekoliko građanskih stranaka, prvo ministar javnih radova, a zatim i ministar financija. Što je dulje De Man bio član vlade time su se njegove ideje sve više razvodnjavale da bi se na kraju posve izgubile. Belgijski socijalisti su u jednom trenutku željeli podržati “Plan” generalnim štrajkom ali su na kraju od njega odustali.

Na kraju od “Plana” nije bilo gotovo ništa. De Man je svoj plan zamislio i kako bi se odupro sve većoj popularnosti fašističkih ideja, no tijekom 2. sv. r. veliki planer je napravio potpuni ideološki zaokret postavši suradnik nacista.

Veliki dio De Manova plana ipak je ostvaren u Belgiji 50-tih godina 20. st. Primjer propasti “Plana” belgijskih socijalista iz 30-tih godina 20. st. pokazuje kuda vode pretjerani kompromisi u provođenju planova.

Plan imaš ili nemaš.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Imamo plan?

  1. Sasa napisao:

    Marine, neke od tvojih komentara citam s uzitkom jer, tvoja supstanca, um, kad je isprovociran reagira izuzetno inteligentno. Medjutim svrsetke svojih crtica (komentara) pretezno relativiziras ostavljajuci citatelju retoricko pitanje koje cesto izlazi iz okvira samog smisla onoga o cemu si pisao i poprima sire nepreglednije, “opasnije okvire”. Cestitam na hrabrosti! Srdacan pozdrav i cujemo se!

  2. Marin Knezović napisao:

    Nema tu ništa opasnog samo još jedna “primjena” povijesti u stilu “Historia est magistra vitae”, a u ovom slučaju politike.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.