Vrijeme je stalo

Mobiteli, javne ure, satovi na zapešćima upozoravaju na neumitan tok vremena. Pri tome je vrijeme poput prolaznika postojanog koraka. Svi mi ubrzavamo ili usporavamo svoje kretanje prema našim navikama i potrebama. Samo je ritam vremena uvijek jednak. Nemojte u to vjerovati!

Satovi i slične naprave samo hine da su sputali vrijeme u finu mrežu satova, minuta, sekundi, stotinki… Vrijeme ponekad trči poput očajnog ljubavnika za vlakom koji odnosi njegovu bivšu dragu, ponekad puzi, a ponekad i stoji.

To vrijeme u stajanju predstavljaju fotografije mlade umjetnice Marine Paulenke koje su pod nazivom „Zatvoreno/Closed“ izložene u Galeriji „Kristofor Stanković“ Skupštine Grada Zagreba. Umjetnica je fotografirala, u gluho doba noći, starim fotografskim aparatom, izloge zatvorenih obrtničkih radnji.

Izlog postolara

Marina Paulanka

Umjetnica je, kako sama kaže odlučila : „…dokumentirati zadnje krikove propalog socijalističkog društva, ostatke koje nemilosrdno lomi novo doba. Dolaskom korporacija, nestaju mali obrtnici, nestaju poslovi, struke, zanatlije.“

Zanimljiva teza. Obrtnici su ostaci socijalizma. U socijalističko doba bili su sumnjičeni da među nedovršenim cipelama, brusovima za ključeve i u kutiji za novu „Makita“ bušilicu skrivaju klice obnove kapitalizma.

Vrijeme je stalo za zagrebačke obrtnike, barem prema fotografijama Marine Paulenke, negdje krajem 70-tih i u prvoj polovici 80-tih godina 20. st. U te se izloge od tog vremena uložilo malo ili čak ništa. Imate dojam kada ulazite u te radnje da će te s radija čuti prijenos utakmice zagrebačkog Dinama i niškog Radničkog, a majstor će s mušterijom prije vas raspravljati o štednji benzina uvođenjem vožnje „par – nepar“ (jedan dan su mogli voziti automobili kojih su registracije završavale parnim, a drugi neparnim brojevima).

Tako izložba Marine Paulenko govori o stanju zagrebačkih obrta više nego bilo koja znanstvena studija. Netko treba ući u radnje zagrebačkih obrtnika i u njima ponovo naviti satove.

Ovaj unos je objavljen u Kultura i politika i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.