Hrvati ujedinitelji

Niz knjiga koje tijekom studija pročitate ubrzo zaboravite. Usprkos tome postoje iznimke, djela koja vam ostaju u trajnom sjećanju. Tako pamtite i neke detalje koje ste nekoć u njima pročitali. Jedna od takvih knjiga je ona Immanuela Wallersteina „Suvremeni svjetski sistem“ (The Modern World-System).

suvremeni svjetski sustav

Posebno je zanimljiv početak knjige koji se bavi nastankom „svjetskog sustava“ u ranoj novovjekovnoj Europi. Europsko gospodarstvo počinje napredovati ne onda kada se Europa politički ujedinjuje nego onda kada se počinje državno i teritorijalno sve više usitnjavati. Car svetog rimskog carstva Karlo V. početkom 16. st. ne uspijeva uspostaviti nadmoć Habsburgovaca na kontinentu i umjesto jednog carstva dobili smo niz manjih, izuzetno naprednih država koje će zavladati svijetom i civilizacijski ujediniti planet.

Bilo je i kasnije pokušaja ujedinjenja Europe – pod Napoleonom i Hitlerom ali su ovi, a posebno onaj potonji, donijeli u prvom redu rat i neviđeno nasilje. Mirni pokušaj ujedinjenja Europe, od 50-tih godina 20. st. na ovamo, za sada donosi više koristi nego štete.

Hrvati su od uvijek bili na strani „ujedinitelja“. Kada u 7. st. dolaze na područje današnje Hrvatske, dolaze u službi objedinjujuće ideje rimskog carstava cara Heraklija. Kada nastaju začeci srednjovjekovne hrvatske države oni se stvaraju u ozračju obnove zapadnog rimskog carstva pod vodstvom franačkih Karolinga. Od XVI. do početka XX. st. Hrvati brane vjerski i politički sveeuropski univerzalizam Habsburgovaca obračunavajući se kako s tuđim nacionalizmima tako i vjerskim neistomišljenicima.

U XX. st. Hrvati su ponovo na strani „objedinjujućih“ europskih ideja. Tijekom 2. sv. r. dio ih je podržavao fašistički „Novi poredak“, a dio komunističko, svjetsko bratstvo radnika i seljaka.

Tako ulazak u Europsku uniju za Hrvate nije nikakvo odstupanje od vlastitih tradicija. Uvijek smo bili vojnici „carstva“, spremni u svakom trenutku zgaziti onoga koji unosi nered u uređeni sustav.

Teza da su europske države jače kada su ujedinjene može biti vrlo sumnjiva. Najmanje bi pak trebala biti sumnjiva Hrvatima. Oni su od uvijek bili pristaše europskog centralizma.

Ovaj unos je objavljen u Politika i povijest i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.