Milan u mom pothodniku

Sjećam se dok je tu još postojao pješački prijelaz. Redovno sam ga prelazio kada sam iz Utrine odlazio u Zapruđe kako bi kupio paketić sličica u Vjesnikovom kiosku u „Centru“. Kada je izgrađena današnja Avenija Dubrovnik (tada se čini mi se zvala Osme konferencije ili slično), izgrađen je i niz pothodnika koji su prolazili ispod šest cestovnih traka i kasnije napravljene tramvajske pruge.

Jedan je od njih i ovaj koji povezuje Utrinu i Zapruđe. Od početka je s njim bilo problema. Brojne i strme stepenice na ulazima u taj podzemni prolaz za pješake od svog nastanka su odbijale građane. Pothodnik su izbjegavali ne samo stari i bolesni, već su njegove stepenice predstavljale napor koji treba izbjegavati i kod zdravih i mladih. Tako je široka i moderna prometnica između Utrina i Zapruđa postala zlokobna „crna točka“ u prometu, prostor stradanja brojnih pješaka, a posebno onih treće životne dobi.

Na različite načine nastojalo se privoljeti građane da više koriste pothodnik. U zadnjih nekoliko godina pothodnik je preuređen, dobio je pokretne rampe za spuštanje invalida kao i nekoliko poslovnih prostora koji su dodatno trebali privući pjašake na putu iz jednog novozagrebačkog naselja u drugo. Usprkos tome brojni građani i dalje izbjegavaju pothodnik, a lokali u njemu, zbog slabog posjeta, mahom propadaju. Ipak, to je i danas najuređeniji novozagrebački pothodnik.

Upravo takav pothodnik odlučila je urediti radio stanica „Antena Zagreb“ uz pomoć Zagrebačke banke i samog Grada Zagreba. Na tom marketinško-humanitarnom pothvatu nije se štedjelo. Dijelili su se kava, kolači i različite drangulije za koje se svi otimlju ali ih nitko kasnije ne koristi. Obojeni su već dobro obojeni rukohvati, a acetonom su očišćeni tragovi flomastera i grafita na pločicama pothodnika. Uzgred rečeno pothodnik ima posebno održavanje pa se tako uklanjaju i, s keramičkih pločica razmjerno lako odstranjivi, natpisi i grafiti. Glavni problem pothodnika, prokišnjavanje zbog čega otpada strop i ugrožene su instalacije, nije ni dotaknut.

Gosti su tu bili Gordan Kožulj, Žak Houdek i pazi sad, nogometaši Dinama koji su kakti bojili gelendere. No najvažniji gost je bio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Da se radi o slabo prikrivenoj političkoj propagandi primjećeno je već u odličnom članku na Alfa portalu.

Radi li to Juraj Hrvačić, vlasnik „Antene“, predkampanju Milanu Bandiću u osvit parlamentarnih izbora? Skriva li se prava priroda događanja prividno politički neutralnim organizatorima poput medijske kuće i jedne velike banke? Ima li Dinamo, poslije HDZ-a, Milana Bandića u srcu i drugim organima? Hoće li Žak Houdek sada pjevati Milan zna?

Ovaj unos je objavljen u Lokalna politika i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.