Mitovi i napredak

Zgrada nekadašnje općine Novi Zagreb sagrađena je u drugoj polovici 80-tih godina prošlog stoljeća. Na odmorištima stepeništa, koji vode od jednog kata s uredima do drugoga, nalaze se veliki panoi. Na njima su se smjestile velike crno bijele fotografije, u trenutku snimanja tek izgrađenih novozagrebačkih naselja, upravo dovršene tržnice u Utrini, prvog tramvaja koji prelazi preko Save i sl.

Od ovih fotografija odudaraju samo fotografije na posljednjem, najvišem katu zgrade. Te, također crno-bijele fotografije, jednako su velike kao i one prethodne no sadržajno se bitno razlikuju. Ove posljednje dvije slike postavljene su početkom 90-tih. Umjesto predočavanja novih zgrada i prometnica one prikazuju svečanost ponovnog postavljanja kipa bana Jelačića na istoimenom trgu i okupljanje građana po formiranju višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. na tom istom prostoru (s Franjom Tuđmanom i kardinalom Franjom Kuharićem u prvom planu).

Spomenik banu Jelačiću

Na jednoj strani imamo vjeru u tehnološki progres u kojem materijalni napredak mijenja i samog čovjeka, a na drugoj strani veličanje slavne prošlosti, točnije mita uglavljenog u povijest. Tehnološki razvoj kao osnovu ljudskog razvoja ne promiče samo komunizam i njemu srodne ideologije već je ključan dio ideologija vezanih za kapitalizam od samih njegovih početaka.

Istovremeno se javlja i kritika tih ideja, koja budućnost čovječanstva vidi u povratku navodno čistim i neokaljanim uzorima u prošlosti. Česta je u različitim nacionalističkim ideologijama, a svoj vrhunac doživljava u fašizmu i nacizmu.

Nisam od onih koji dijele tehnološki optimizam. Nisam siguran da će nas Facebook i novi neboderi na Radničkoj cesti u Zagrebu učiniti boljima. Još manje dijelim oduševljenje zakopavanjem u izmaštanu prošlost jer se u njoj, iza šarene povorke sjajnih vitezova, obično nazire mržnja i nasilje.

Nisam od onih koji se zadovoljavaju time da im „kušin (jastuk) bude stina“ i dovoljno im je to da žive u okolišu urešenim nacionalnim simbolima. Država i nacija nisu cilj sami sebi. Imaju vrijednost samo kada stvaraju bolje ljude i pravednije društvo. Kod nas su samo tanak veo koji pokriva bezočnu pljačku.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija, Politika i povijest i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.