Božić kod kuće

Jedna od preporuka famoznog „stožera“ koji budno snatri nad provođenjem mjera suzbijanja zaraze Covidom-19, je i ona o slavljenu Božića u krugu najbliže obitelji.  Barem u Hrvata Božić je uvijek bio izrazito „pokućni“ blagdan.

O nevoljkosti Hrvata da napuštaju svoje domove tijekom Božića svjedoči i slučaj iz prve polovice 16. st. U prosincu 1526., predstavnici austrijskog nadvojvode Ferdinanda, Pavao Oberstein, Nikola Jurišić, Ivan Katzianer i Ivan Püchler krenuli su u Hrvatsku kako bi na saboru hrvatskog plemstva osigurali izbor svoga gospodara za hrvatskog kralja.

Zbog izuzetno loših hrvatskih cesta ovi su na skup hrvatskog plemstva zakasnili. Ferdinandovi izaslanici su prepreke loše srednjovjekovne infrastrukture uspjeli savladati tek za Badnjak, no nisu naišli na nikog s kime bi se sastali. Umorno poslanstvo moglo je samo konstatirati kako je „drevni“ hrvatski običaj za Božić ostati kod kuće. Hrvati naime smatraju Božićne dane najsvetijima u godini. Hrvatski su se plemići bili spremni pomaknuti tek 29. prosinca.

Tada su se okupili u Cetingradu u blizini Slunja. Na samu Novu godinu 1. siječnja 1527., uz zvukove zvona, izabrali su nadvojvodu Ferdinanda Habsburškog za hrvatskog kralja. To je bio početak uske veze Hrvata i Habsburgovaca koja će potrajati do 1918. Tako božićni mir nije ipak posve zaustavio političke aktivnosti.

Ukratko, ove godine poštujte drevni hrvatski običaj poput hrvatskih plemića 1526. Za Božić ostanite kod kuće.

Ovaj unos je objavljen u Povijest i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.