Srbina za predsjednika Hrvatske

Izjava potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića kojom osporava pravo Srba u Hrvatskoj da odlučuju o njezinoj Vladi toliko me ne ljuti koliko me ostavlja tužnim. Vjerujem kako gospodin Brkić osjeća kako je njegova izjava nešto „normalno“, samo po sebi razumljivo. Bojim se kako njegov stav dijele tisuće Hrvata. Srbi u Hrvatskoj su oni koji su zapravo ne pripadaju matici hrvatskog društva, već u najboljem slučaju, trebaju stajati po strani.

Pojedine zemlje integraciju vjerskih i etničkih manjina nastoje potaknuti tako da za predsjednike svojih država izaberu, ni manje ni više, nego pripadnika manjine. Tako osoba koja predstavlja naciju, daje formalno mandat vladi i zapovijeda nacionalnom obranom nije i pripadnik dominantne vjerske ili etničke skupine. „Manjinci“ su tako bili predsjednici zemalja za koje bi ste to najmanje očekivali.

Prvi predsjednik Republike Irske, koja je nastala na sukobljavanju katolika i protestanata, bio je protestant Douglas Hyde. Još jedan protestant, Erskine Hamilton Childers bio je također irski predsjednik. Indija, zemlje kojom dominiraju hindusi i koja je nastala na masovnim međusobnim pokoljima muslimana i hindusa imala je čak tri muslimana za predsjednike. Zemlja u našoj blizini, Rumunjska, ima za predsjednika Sasa iz Transylvaniae, Nijemca Klausa Wernera Iohannisa.

Douglas Hyde

Douglas Hyde

Izbor pripadnika manjinske zajednice za osobu koja simbolizira državu i naciju je vrlo važan. Ovaj naglašava otvorenost države i neke nacionalne zajednice i njihovu spremnost da svoju unutarnju raznovrsnost prihvate kao prednost, a ne manu.

Ovakav potez ne rješava sve probleme. U Indiji povremeni pokolji hindusa i muslimana i dalje nisu neuobičajena pojava. O granicama prihvaćanja manjinskog predsjednika svjedoči slučaj spomenutog Douglasa Hyda. Kada je Hyde umro pogrebnim obredima u protestantskoj katedrali nisu prisustvovali katolički političari. U to doba, 1949. katolička je crkva u Irskoj zabranjivala katolicima ulazak u protestantske bogomolje, pa radilo se i o pokopu nekadašnjeg državnog poglavara. Valjda da se ne bi zarazili. Tako izbor manjinca za predsjednika ne rješava sve probleme integracije manjine ali je dobar korak prema tome. Srbin predsjednik Hrvatske?

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija, Politika i povijest, Povijest i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Srbina za predsjednika Hrvatske

  1. Jeanne d'Arc napisao:

    Poznavajući stanje nacije prije bi izabrali muslimana za predsjednika Hrvatske nego Srbina….

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.