Jeremy Bernardić?

Britanska konzervativna premijerka Theresa May raspisala je izvanredne izbore. Na njima se britanskim laburistima i njihovom vođi Jeremyu Corbinu ne piše ništa dobro. Istraživanja javnog mijenja predviđaju da će laburisti u Velikoj Britaniji za dva mjeseca izgubiti više od pedeset mjesta u parlamentu. Ipak, neće proći tako loše kao nizozemski laburisti i njihov vođa Lodewijk Asscher. Ovi su na nedavnim izborima pali s 38 na samo 9 mjesta u parlamentu. SDP-u Hrvatske i njegovom vođi Davoru Bernardiću na predstojećim se lokalnim izborima predviđaju rezultati koji će biti daleko od sjajnih.

Što je pak zajedničko Corbinu, Asscheru i Bernardiću, osim što su vođe stranaka lijevog centra i što im, čini se, perspektiva nije osobita? Sva trojica su izabrana izravnim glasanjem svih članova svojih stranaka. U slučaju izbora Corbyna svoju su ulogu imali i stranački simpatizeri. Nizozemski laburisti čak i izborne liste sastavljaju glasanjem svih članova stranke. Rezultat unutarstranačke demokratizacije – fijasko na izborima.

Doajen SDP-a Hrvatske Zlatko Komadina ustvrdio je kako je pobjeda Bernardića u unutarstranačkim izborima pobjeda „naroda“. Postoji samo jedan „mali“ problem. Čini se kako stranački „narodi“ u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj i „narodi“ koji glasaju nemaju isto mišljenje, a ponekad se ova i drastično razlikuju. O tome kako se interesi glasača stranke i članova stranke često ne podudaraju već sam pisao i ne namjeravam se ponavljati.

Priznajem i ja sam bio među onima koji su se oduševljavali Corbynom. Bio sam u krivu. Slušam Corbynove izjave povodom izvanrednih izbora i mogu samo reći kako je tip – truba.

Unutarnji ustroj stranke ne čini neku stranku više ili manje demokratskim društvenim činiteljem. U nekim socijaldemokratskim strankama funkcije se dogovaraju putem kadrovskih povjerenstava i izbori su tek formalnost. Usprkos tome te su stranke zalog demokracije u svojim zemljama već desetljećima.

„Demokratizacija“ stranaka nije, kao po zakonu spojenih posuda, nužno povezana s demokratizacijom države i društva.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Jeremy Bernardić?

  1. Božidar Rauch napisao:

    U principu se slažem da se funkcije u stranci dogovaraju putem kadrovskih povjerenstava ,a izbori su zapravo formalnost.Takva situacija je trebala i treba biti stalna kontinuirana kadrovska politika ,koja je po meni i sada zanemarena.Tribina koja je bila sa Josipom Juratovićem imala je ozračje pozitivnog duha i prezentirala je javnosti idejom da posluži kao dobar skup političkim i sindikalnim predstavnicima u nastojanjima da svojom aktivnošću utjeću na bolji ukupan socioekonomski položaj radnika i radnica danas .Možda bi bila dobra tema drugo prilikom o Sopcijaldemokratima i sindikatima partnerstvom do pravde za radnice i radnike

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.