Što će reći Frank Bilaver?

Stvar je i dobrog ukusa ne miješanje u unutarstranačke izbore druge stranke, no od kada su ove u osnovi interne procedure postale stvar javnog interesa i medija svatko se osjeća pozvan nešto reći o problemima susjedne kuće. Tako se i predsjednik SDP-a Zoran Milanović osjetio pozvanim nešto izjaviti o izborima za novog predsjednika HDZ-a. Tako je dao i izjavu o trenutno najizglednijem kandidatu za budućeg predsjednika najveće stranke desnog centra u Hrvatskoj Andreju Plenkoviću.

Evo što je Milanović rekao o Plankoviću: „Neke od HDZ-ovih kandidata znam, Plenkovića znam godinama. Prema onome što ja znam on bi pripadao liberalnoj struji SDP-a. Što Plenković radi u HDZ-u, to ne znam.“ Mnogi tu izjavu tumače kao namjeru Milanovića da naškodi Plenkovićevoj kandidaturi kod izrazito desnog dijela članstva HDZ-a. Mislim kako to nije slučaj. Milanović je po svom običaju iskren, govori što misli i kad treba i ne treba.

Iz vlastitog iskustva, slušajući izlaganja Andreja Plenkovića (i njegova kolege Davora Stiera), mogu doći do sličnog zaključka kao i Milanović. Plenkovićevi stavovi imaju malo ili nikakve veze s politikom Karamarkova HDZ-a. Oni su daleko bliži stavovima lijevog centra točnije SDP-a. Ono što zastupaju Plenković i Stier blisko je doduše stavovima zapadnoeuropskih demokršćana, no to samo govori koliko je današnji HDZ zaglibio na krajnjoj desnici. Dozvolite mi da se ponovo pozovem na Milanovića: „Kada HDZ bude njemački CDU i kada predsjednik HDZ-a bude imao manire, pamet i mozak Angele Merkel ja ću se povući iz politike“. Današnji SDP je puno bliži glavnoj struji europskih demokršćana nego HDZ.

Ako je to tako znači li to da je koalicija SDP-a i HDZ-a u slučaju Plenkovićeva izbora za predsjednika HDZ-a moguća pa ček i poželjna? Polako. HDZ bira samo predsjednika stranke. U stranačkom vrhu ostaje cijela Karamarkova kamarila koju će budući predsjednik morati na ovaj ili onaj način namiriti. Zbunjuje i Plenkovićeva izjava kako i dalje računa na partnere iz „domoljubne koalicije“. Plenkoviće se zalaže za raskid s radikalizmom, a računa na savezništvo HSP-a Ante Starčević i Hrasta? Neće ići. Prije prije nego kasnije Plenković će se morati razračunati sa stranačkom desnicom, izgurati je iz stranke ili posve umrtviti. U suprotnom ovi će se obračunati s njime. Dugoročna suradnja Andreja Plenkovića i Zlatka Hasanbegovića je nezamisliva.

Što će reći „majstor fotošopa“  Frank Bilaver koji je do jučer pozivao na linč izglednog predsjednika? Progutat će gorku pilulu za prvu ruku ali dugoročno… Da li HDZ u sebi ima snage za temeljne promijene?

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Što će reći Frank Bilaver?

  1. Božidar Rauch napisao:

    Veoma interesantno pitanje; Kako podiči kulturu dijaloga unutar stranke , između stranaka a pogotovo između VLADAJUČIH I OPOZICIJE.? Dali je u Hrvatskoj moguća velika koalicija poput “SPD-a” i “CDU-a” u Njemačkoj ? Kakve su političke vođe potrebne za takovu koaliciju ?.Ako je političarima najbitnije osigurat kvalitetan standard građana ,a ne grabež za foteljama ,onda ne bi trebala biti prepreka i za velikom koalicijom.Zajednički temelj koalicije bi trebao biti – stvaranje radnih mjesta-obrazovanje-zdravstvo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.