Balija ostaje balija?

Posjet turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdoğana Hrvatskoj, točnije Zagrebu, pozornost je privukao opsežnim mjerama sigurnosti i pompom koja ga je pratila. Neposredan povod posjeta turskog predsjednika bila je, prema hrvatskim medijima, „proslava stotinu godina islama“ u Hrvatskoj. Nitko se nije osvrnuo na nepatvorenu glupost ove tvrdnje. Svaki pučkoškolac zna da su Turci, dakle i muslimani u Hrvatskoj prisutni barem od kraja 15. st., a vjerojatno i znatno ranije. Komemorira se zapravo odluka sabora kraljevine Hrvatske i Slavonije od 27. travnja 1916. kojom se islamu priznaje ravnopravnost s drugim vjerama na području iste. Rutinska odluka koja se nadovezala na slične Carevinskog vijeća u Beču iz 1912. i Ugarskog parlamenta 1915.

Proslava je usprkos tome važna, pa i događaj za pohvalu, jer želi upozoriti na konstruktivnu ulogu osoba islamske vjere i kulture u hrvatskom društvu. Ovo još uvijek gaji snažne predrasude prema muslimanima. To se posebno odnosi na dio stanovništva koji poistovjećuje katoličku vjeru i zapadno kršćanstvom s osnovom hrvatskog identiteta. U toj slici svijeta, „Turčin“, musliman je često prirodni neprijatelj, stoljetni zatirač križa i „slobode zlatne“.

Činjenica da su u proslavi glavnu ulogu imali predsjednica Republike, članovi vlade bliski HDZ-u ili pripadnici te stranke koja se oslanja upravo na glasače iz spomenutog dijela biračkog tijela čini da cijela manifestacija izgleda kao bitni civilizacijski iskorak. Za hrvatsko društvo bi više od stotine milijuna kuna ulaganja turskih poduzetnika značila promjena pogleda na islamsku civilizaciju i narode koji su njeni nositelji.

Da li je došlo do tog pomaka uskoro ćemo znati. Ako HDZ u Bosni i Hercegovini prestane strašiti tamošnje Hrvate invazijom muslimana i tako skrivati vlastite neuspjehe u promicanju prava i očuvanju Hrvata na tom području znat ćemo da se nešto bitno mijenja. Ako Hrvatska počne primati i smještati izbjeglice iz zemalja obilježenih islamskom vjerom i kulturom reći ću da, HDZ je promijenio Hrvatsku, barem u tom pogledu, na bolje. U suprotnom HDZ j

e samo izražavao divljenje autoritarnom čelniku jedne zemlje koji demokracijom zatire demokraciju. Balija će pak i dalje ostati balija.

Ovaj unos je objavljen u Povijest, Vjera i društvo i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.