Nema urođene mržnje

Prvi se svjetski rat bližio svome kraju. Usprkos tome, u kolovozu 1918. na zapadnom frontu, u Belgiji i Francuskoj gdje su se sukobljavale jedinice sila Antante s onima Centralnih sila, borbe su bile u punom jeku. Jedan je odvažan vojnik njemačke carske vojske, usprkos velikoj pogibelji, uspio dostaviti važnu poruku svojim suborcima na prvoj crti.

Za taj podvig vojnik je preložen za odlikovanje. Hrabri teklić dobio je Željezni križ prve klase. Odlikovani se zvao Adolf Hitler, osoba koja je potom izazvala najveće krvoproliće u ljudskoj povijesti – Drugi svjetski rat. Bizaran podatak. Zrnce za razgovor uz kavu. Cijelu priču još zanimljivijom čini još jedna informacija. Za visoko odlikovanje Hitlera je predložio njegov kapetan Hugo Gutmann. Uz to što je bio časnik njemačke carske vojske Gutmann je bio i Židov.

Hitler, koji je potaknuo istrebljenje Židova u Europi, tijekom ratovanja na zapadnom ratištu bio je u vrlo dobrim odnosima sa svojim židovskim zapovjednikom. Prema tome Hitler nije bio svojim odgojem i iskustvima iz rane mladosti nužno usmjeren prema mržnji naspram Židova. Nema urođene mržnje. Mržnja prema drugim narodima i vjerama je rezultat hladne političke, kulturne, društvene manipulacije.

Nismo rođeni kako bi mrzili.

Ovaj unos je objavljen u Povijest i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Nema urođene mržnje

  1. Nevenka Zemunik napisao:

    Slažem se. Nažalost, mržnja se uči ili u kući ili preko politike.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.