Osjećaj zajedništva

Važan činitelj ljudskog uspjeha je osjećaj pripadnosti skupini. Kako bi se on ostvario ljudi primjenjuju različite metode. Osjećaj povezanosti među vojnicima, još od vremena Filipa II Makedonskog, ostvaruje se ritmičkim stupanjem, marširanjem. Seoske zajednice povezanost su jačale skupnim plesovima – kolima. Zajedništvo među ljudima postiže se i na druge načine osim grupnim tjelesnim aktivnostima.

Važnu ulogu u osjećajnom povezivanju imaju različita slavlja, blagdani. Za europska društva blagdan zajedništva je u prvom redu proslava Božića i s njim povezanih svetkovina. Tako Božić ima vrlo važnu društvenu ulogu. To je razdoblja kada se međusobno druže i komuniciraju i one osobe koje to obično ne čine na redovnoj osnovi. U srednjem vijeku, u doba Božića, bio je dozvoljen privremeni povratak i onima koje su bili od strane zajednice prognani iz sredine u kojoj su živjele.

Tu važnu ulogu vjerskih blagdana naglašava Alain de Botton u svojoj pohvali društvenoj ulozi religije „Religion for the Atheists“. Slabljenje međuljudskih veza on pripisuje i činjenici da se vjerski blagdani više ne doživljavaju kao kolektivno djelovanje. Vjerski čin ne može biti (samo) nešto osobno, individualno već se on treba izražavati u skupini.

Tako želim da predstojeći Božić proslavite dijeleći svoju radost sa što većim brojem ljudi. Činite to, ako ne zbog vjerskih uvjerenja, onda zbog jačanja veza unutar društva u kome živimo.

Ovaj unos je objavljen u Povijest, Vjera i društvo i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.