Rat bez kraja

U Dresdenu u Njemačkoj izgrađen je veliki, suvremen Vojno – povijesni muzej Saveznih obrambenih snaga (hoću reći Bundeswehra ili njemačke vojske). Zanimljiv je pristup tamošnjih muzealaca povijesti 20. stoljeća. Tako njemački stručnjaci cijelo razdoblje između 1914. i 1945. nazivaju razdobljem Svjetskog rata (Zeitalter der Weltkrieg). Doduše one najkrvavije ratne operacije vodile su se samo između 1914. i 1918. odnosno 1939. i 1945. ali…


Premda razdoblje mira vremenski daleko preteže (od 1918. do 1939.) usprkos tome i ono se tretira kao „ratno“ vrijeme. Cijeli taj period njemačke povijesti obilježile su posljedice 1. sv. rata kao i pripreme za njemački revanš tijekom 2. sv. rata. Ono što razdoblje od 1914. do 1945. obilježava je ratovanje usprkos činjenici što ono nije uvijek neposredno prisutno.
Tako se i mi u Hrvatskoj možemo pitati da li je rat u našoj domovini uopće prestao. Drugi svjetski rat i borba protiv okupatora i „domaćih izdajnika“ bio je dio neprestane indoktrinacije u doba socijalizma u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. Uvođenjem višestranačja ništa se ne mijenja. Prvo se relativizira do tadašnji prikaz 2. sv. rata, a potom je nastupio novi otvoreni oružani sukob – Domovinski rat. Premda su krvava razračunavanja prestala 1995. rat je ostao prisutan u javnosti, na razini svakodnevnih političkih prepucavanja, do današnjeg dana.
Rat u Hrvatskoj od 1941. do 2015.? Zanimljiv koncept.

Ovaj unos je objavljen u Politika i povijest, Povijest i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.