Tko po kome sere? (1. dio)

Let 3 je imao i boljih dana. Otkrivanje kipa „Angela Merkel sere“ nije nešto naročito dojmljivo, osobito originalno. Usprkos tome, ako doživljavamo satiru kao nesputanu kritiku najviših autoriteta, ono što su napravili riječki rokeri posve je na mjestu. U svijetu gdje nam svima sudbinu kroji financijski kapital moć je u onih država koje imaju najdublju kesu. Kakav Milanović, kakav Karamarko, kakva Kolinda pravi je moćnik, utjelovljenje sila koja gospodare suvremenim svijetom, njemačka kancelarka Angela Merkel.


Da nam se Nijemci vole „posrati“ po glavi primjer je posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Njemačkoj. Taj događaj trebao je biti početak nove hrvatske vanjske politike, njene nove orijentacije. Umjesto prema jugoistoku Europe, prema „regionu“, vanjska politika Republike Hrvatske trebala bi pronaći svoju punu afirmaciju na području Srednje Europe gdje je Njemačka glavni politički i gospodarski činitelj. Kad ono…
Govor njemačkog predsjednika Joachima Gaucka, prilikom navedenog posjeta, za predsjednicu i „novi smjer“ hrvatske vanjske politike bio je bolno otrežnjenje. Krajnje pojednostavljeno ratove na području bivše Jugoslavije 90-tih godina 20. st. Gauck je nazvao „građanskim ratom“, a kao glavni vanjskopolitički zadatak Hrvatske odredio je povezivanja Europske unije s zemljama „zapadnog Balkana“ i njihovo „ohrabrivanje“ na putu za Europsku uniju. Dakle „region“ nam ne gine!
Ono na što aludira kip Angele Merkel iz koje izlazi zlatno „sranje“ , a ljudi se spremno podmeću ispod moćne stražnjice da ga „prime“ oštra je kritika vazalnog odnosa Hrvatske prema Njemačkoj. Let 3 je danas najodvažniji branitelj hrvatske nezavisnosti?

Ovaj unos je objavljen u Kultura i politika, Politika i ideologija i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.