Hvala Josipu Juratoviću

Prošli tjedan boravio sam u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao ravnatelj Hrvatske matice iseljenika posjetio sam sjedište Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu i hrvatske iseljenike u Astoriji, dijelu New Yorka. Hrvatsko iseljeništvo vrlo je raznoliko, različitih interesa, ideoloških stavova, doživljaja Hrvatske i odnosa prema njoj. Te posebnosti morate poštivati pa obično u razgovorima izbjegavam svaku temu koja bi mogla biti sporna, postati predmet prijepora.

Ponekad, ipak, sami iseljenici nametnu kakvu spornu temu. Tako se jedan vrlo ugledan iseljenik imao potrebu izjasniti o glasanju dijaspore na hrvatskim izborima. On je, kratko i jasno protiv sudjelovanja iseljenika u izbornim procesima u Republici Hrvatskoj. Njemu je jako važno da on, njegova supruga, njegovi sinovi imaju hrvatsko državljanstvo ali glasanje … Kako bi on uopće imao obraza glasati na hrvatskim izborima kada u Hrvatskoj ne plaća porez nego u Sjedinjenim Državama! On doduše u hrvatskoj ima kuću, auto, pomaže rodbinu ali to nije to, nešto što bi se moglo usporediti s plaćanjem poreza.
Takav stav je duboko ukorijenjen u američkom političkom nasljeđu. Jedan od razloga pobune trinaest britanskih sjevernoameričkih kolonija bio je sažet u sloganu “No taxation without representation“. Ukratko stanovnici američkih kolonija poručili su matici zemlji kako joj ne žele plaćati poreze ako ne mogu utjecati na njihovo donošenje, točnije ako nemaju svoje predstavnike u britanskom parlamentu. Po toj logici vrijedi i obratno. Tko ne plaća porez nema ni pravo utjecaja na izbor vlasti. “No representation without taxation”.
Sličan stav zauzeo je i zastupnik u njemačkom parlamentu, Hrvat Josip Juratović. Zalažući se za ukidanje posebne liste za iseljeništvo (ali i manjinskih lista) Juratović tvrdi: “Što se tiče tih lista za dijasporu ja sam tu jako kritičan. Mnogi će me kritizirati, ali mislim da zastupnici i biračko tijelo mora biti tamo gdje plaćaju porez i biti odgovorni onoj državi u kojoj žive.”
Kratko i jasno, Hrvati izvan Hrvatske prvenstveno pripadaju državama i sredinama u kojima žive i zarađuju kruh. Toga svi moraju biti svjesni živjeli oni u Hrvatskoj ili izvan nje. S izuzetkom Bosne i Hercegovine broj glasova Hrvata izvan Hrvatske na parlamentarnim i predsjedničkim izborima vrlo je mali. Relativno brojna izlaznost bosanskohercegovačkih Hrvata na izbore demonstracija je njihovih neugaslih želja da budu dio Republike Hrvatske i time njenih političkih procesa što će pak biti jako, jako teško ostvarivo. Tako zapravo glasaju za iluziju i zatvaraju oči pred surovom stvarnošću u kojoj se njihov broj u Bosni i Hercegovini iz dana u dan smanjuje.
Iz mog osobnog iskustva doživio sam Josipa Juratovića kao mudrog promatrača hrvatske stvarnosti pri čemu mu njegov život u Njemačkoj i tamo stečeno političko iskustvo daju prednost pred domaćim “analitičarima” koji Hrvatsku promatraju iz pozicije njene političke kaljuže, umrljani blatom koje dižu sitne, uskogrudne političke igre. Takvom Josipu Juratoviću mi u Hrvatskoj samo možemo biti zahvalni.

Ovaj unos je objavljen u Hrvatsko iseljeništvo i manjine i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Hvala Josipu Juratoviću

  1. Božidar Rauch napisao:

    Marine.Ništa novo. O tome građani pričaju godinama,desetljećima.Ovo je samo potvrda Josipa Juratovića promatraća hrvatske stvarnosti.Ovog zastupnika SPD-a u njemačkom parlamentu trebalo je poslušati o mnogim političkim problemima u stranci ,parlamentu i u vladi.

  2. Imamo vlast već tri godine i mogli smo promijeniti Zakon o glasanju dijaspore.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.