Povijesne postrojbe (2. dio)

Fasciniranost predsjednice Kolinde Grabar Kitarović tzv. povijesnim postrojbama nije stala s inauguracijskom svečanošću. Tako pripadnici Počasno -zaštitne bojne, koji se pojavljuju na protokolarnim manifestacijama u prisutnosti Predsjednice, ponovo nose navodno „povijesne“, ceremonijalne vojne odore.

Pripadnici Počasno zaštitne bojne u ceremonijalnoj odori

Pripadnici Počasno zaštitne bojne u ceremonijalnoj odori

Njihova povijesna utemeljenost vrlo je upitna. Ceremonijalnim odorama najbliža je rekonstrukcija izgleda uskočkog ratnika koja je nastala na osnovu mletačke grafike iz 16. st. s prikazom uskočkog vojvodu. Ipak, to nije uskočka odora.

Uskok

Moderna rekonstrukcija izgleda uskočkog ratnika

Uskok

Mletački prikaz uskočkog vojvode iz 16. st.

Pojava izmišljenih povijesnih ili „narodnih“ uniformi i nošnji nije nova pojava. U mom postu o „sarmatizmu“ osvrnuo sam se na modu poljskog plemstva da se oblači u orijentalne halje tvrdeći kako se radi o nošnji antičkih Sarmata od kojih su tvrdili da potječu.
Najpoznatija hrvatska „lažna“ nošnja jest surka iz doba ilirizma za koju su preporoditelji tvrdili da predstavlja „ilirsku“ narodnu nošnju premda je s pučkim, seljačkim odijevanjem imala malo veze. Elementi famozne „ilirske“ surke mogu se prepoznati i u ceremonijalnoj odori Počasno-zaštitne bojne.

surka

“Ilirske” surke

Ipak, na određen način,  odora Počasno – zaštitne bojne ipak  je „povijesna“. Njena je povijest vrlo kratka. Vezana je uz početak 90-tih godina 20. st. kada se prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nastojao okružiti pseudo-monarhijskim sjajem dijelom koga su bile i slikovite odore njegove straže. Tako je ceremonijalna odora Počasno – zaštitne bojne uspomena na pogled na vlast i povijest Franje Tuđmana i ništa drugo.

Ovaj unos je objavljen u Politika i povijest, Povijest i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.