Povijesne postrojbe

Prošlost je u osnovi opravdanja brojnih ljudskih akcija. Nešto radimo ili ne radimo zato što se tako „uvijek“ činilo. Umjesto da sami mislimo oslanjamo se na zaključke osoba, koje su u nekim slučajevima, mrtve stoljećima pa i tisućljećima.

Posebno se državna moć, političke vlasti vole, u samoopravdanju, oslanjati na tradiciju, običaj, povijest. To osobito dolazi do izražaja na simboličkoj razini. Tu su povijesni simboli sveprisutni. Među te povijesne simbole, koji podupiru državnu vlast, na svojoj inauguraciji predsjednica Republike je uvrstila i tzv. povijesne postrojbe.

Radi se o vrlo šarolikom mnoštvu. Na jednoj strani imamo organizacije sa stvarnom stoljetnom tradicijom kao što je alkarsko društvo, a na drugoj nedavno sklepane grupice u šarenim krpicama iz teško dokučivih povijesnih razdoblja.  Oprema pojedinih „postrojbi“ kreće se od jeftinih kostima na razini talijanskih „povijesnih spektakala“ 60-tih godina 20. st. do pomno izrađenih rekonstrukcija odora stvorenih uz pomoć vrhunskih stručnjaka.

Čemu povijesne postrojbe? U najboljem slučaju one služe „eksperimentalnoj povijesti“ kada se, u pomno kontroliranim uvjetima, nastoje rekonstruirati određena ponašanja i događaji. Na osnovu ovih simulacija mogu se donositi i znanstveno utemeljeni zaključci. U većini slučajeva radi se ipak o skupinama koje nastoje održavati više ili manje povijesno utemeljene lokalne tradicije ili, što je u zadnje vrijeme osobito čest slučaj, mjesni turistički činitelji nastoje „obogatiti“ turističku ponudu paradama šareno obučenih muškaraca i žena koje, nedovoljno upućenim posjetiteljima, trebaju predstavljati lokalnu „povijest“.

Da li takve skupine trebaju biti potporanj legitimitetu predsjednice Republike Hrvatske? „Domoljublje“ pojedinih povijesnih postrojbi je, u najmanju ruku, vrlo upitno. To se čak odnosi i na one postrojbe sa zavidnom tradicijom kao što su sinjski alkari. Alka je nastala kao dio mletačke političke propagande i trebala je poticati odanost podanika prema „Prejasnoj“. Povijesno do jučer alkarske su postrojbe davale legitimitet i Habsburgovcima, Karađorđevićima, Paveliću i Titu. Većinu navedenih, ako ne i sve, političke opcije koje su stajale iza Predsjednice smatraju protivnicima ili barem remetilačkim činiteljima u stoljetnoj borbi hrvatskog naroda za svoju nezavisnu državu.

Širom svijeta postoji mnoštvo udruga građana koje se bave kostimiranim uprizorenjima pojedinih povijesnih događaja. Posebno su česta takva društva u Sjedinjenim Američkim Državama gdje su učestale „rekonstrukcije“ pojedinih bitaka iz američkog građanskog rata. Tu se prvenstveno radi o muškoj zabavi, neiživljenoj djetinjastoj potrebi za igranjem rata. Sudjelovanje takvih „postrojbi“ na službenim ceremonijama, posebno najvišeg ranga, vrlo su rijetka.

U „službenom“ korištenju tzv. povijesnih postrojbi iznimku predstavlja, od nedavno, samo turski predsjednik Erdogan. Slikanje turskog predsjednika s vojnicima obučenima u kostime osmanskih ratnika izazvalo je pak podsmijeh i lavinu izrugivanja na internetu. U Erdoganovom postupku javnost je prepoznala koketiranje politike s povijesnim kičem. Bojim se da se isti problem pojavio i s „povijesnim postrojbama“ na inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović.

Turski predsjednik sa svojim "povijesnim postrojbama" .

Turski predsjednik sa svojim “povijesnim postrojbama” .

Parade „povijesnih postrojbi“ doživjele su svoj neslavni vrhunaca u doba Hitlera. Tada su SS jedinice paradirale u kostimima srednjovjekovnih, teutonskih vitezova. Time su svoje nepostojeće povijesne korijene nastojali predstaviti pojavno se vežući za jedan drevni viteški red.

Ukratko, vidjela žaba da se konji potkivaju… Mi nemamo prave „povijesne postrojbe“. Njih imaju samo države s neprekinutom državnom tradicijom koja ima korijene u razdoblju feudalizma. Mi takvo vojno-političko nasljeđe nemamo. Volji bi smo ga imati pa ga, kao i niz drugih naroda nesigurnih u svoj identitet, nastojim naknadno iskonstruirati.

Jedina prava „povijesna postrojba“ za inauguraciju predsjednice mogla bi biti ona iz Domovinskog rata. Njezini pripadnici dijelom bi nosili traperice kombinirane s uniformama vojske propale Istočne Njemačke i njezinim tanjurastim kacigama. Frizure bi im bile u tradiciji Jona Bon Jovia, ponekad s trakama u kosi. Bili bi naoružani sačmaricama, lovačkim karabinima i rumunjskim kalašnjikovima. Usprkos izgledu, koji sigurno nije „šik“, na ove bi mogli biti ponosni. Na „povijesne postrojbe“ s predsjedničine inauguracije to ne možemo biti.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija, Politika i povijest, Povijest i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.