Nogomet i drugovi iz komiteta

Tranzicija, prijelaz iz socijalističkog političkog i gospodarskog sustava u kapitalističko, građansko društvo, u Hrvatskoj nikako da se završi. Gotovo četvrt stoljeća od pada komunizma Hrvatska je puna ostataka jednopartijske prošlosti. To je posebno vidljivo na području sporta i kulture. Dok je uragan ekonomskih promjena poharao stotine tvornica i uništio tisuće radnih mjesta i time promijenio nebrojne ljudske sudbine, ove djelatnosti su ostale u zavjetrine. Za njih se malo toga izmijenilo.

Posebno lijep primjer takvog relikta prošlosti je Hrvatski nogometni savez (HNS). Nogomet je danas, kao i prije 1990., ovisan o javnom novcu. Zbog toga se nekada jako pazilo da je u rukovodstvu kluba ili nogometnog saveza predsjednik ili visoko rangirani član komunističke stranke. Zna se tko donosi konačnu odluku o javnim, društvenim parama neophodnima za financiranje nogometnih klubova  – partija.

Uvedeno je višestranačje, demokratiziralo se društvo ali nogometni djelatnici su i dalje tražili zaštitu partije. Ubrzo su našli nove „sekretare komiteta“ u redovima HDZ-a. Ovi su i dalje bili spremni nogometne djelatnike obilno nagrađivati javnim (tuđim) novcem a za uzvrat , poput rimskih careva i senatora, pred gledalištima stadiona potvrđivati svoj status društvene moći sjedenjem u prvom redu stadionske lože.

Pojavio se jedan problem. HDZ nije baš uvijek na vlasti. Mentalnom ustroju nogometnih čelnika to nije odgovaralo. Zato su razdoblja kada HDZ ne drma državom doživljavali kao epizode, kratke prekide, u kontinuumu hadezeovske  Hrvatske na koje se ne treba previše osvrtati. Tako i danas od 17 članova Izvršnog odbora HNS-a čak 11 pripada HDZ-ovoj eliti. Kao i prije 1990. tako i danas nogomet je partijska prćija, nekad komunistička sada hadezeovska.

Nije mi ni na kraj pameti ideja da bi HNS trebao prilagođavati članstvo svoga Izvršnog odbora rezultatima parlamentarnih izbora. Jednostavno, politiku treba maknuti iz nogometa. Kako to učiniti? Samo treba drastično smanjiti važnost, količinu javnog novca u hrvatskom nogometu.

Ovaj unos je objavljen u Kultura i politika, Politika i povijest, socijalna pitanja i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Nogomet i drugovi iz komiteta

  1. Božidar napisao:

    Marine u potpunosti se slažem sa tvojim komentarom.Reci mi ;Kako se riješiti klijentelizma ,oporturizma ,despotizma ,koji je prisutan u svim porama društva ?Politika je također partijska prčija,nekad komunistička,a sada neoliberalno kapitalistička.U principu sve se svodi na isto ,a mi mali od kužine se čupamo, ne možemo niti pod teškim okolnostima doči ni do MO.Da li demokracija ima mjesta u brutalnom neolibelarnom kapitalizmu ? Da li se svijet definira kroz novac,uspjeh i moć ? Da li se demokracija zasniva na načelu slobode i jednakosti ? Zapravo demokracija ima nesretan nedostatak,večina biraća je preglupa da izabere pravog kandidata. Mislim da je tu osnovni problem.Sve možeš restruktuirati ,ali nedaj bože da mene dirneš,jer ja sam Vaš klimavac i slinavac. Što je pravednost ? Da li bi i naša stranka postavila negdje delegate gdje njoj to paše (Upravni odbori,Nadzorni odbori bilo gdje)? Ne mogu svatiti da se prića o moralu o nekorektnom ponašanju ,a nemorala ili ti nekorektnosti ima opet u svim porama društva.

  2. Marin Knezović napisao:

    Reblogged this on Marin Knezovic and commented:

    Problem je u Hrvatskom nogometnom savezu i ljudima u njemu. Jedan moj stari post…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.