Pobjeda poraženih

Da li poraz u unutarstranačkim obračunima znači i političku smrt? Događaji u neposrednom hrvatskom susjedstvu relativiziraju važnost pobjede u unutarstranačkom nadmudrivanju. Ponekad unutarstranački luzeri na kraju izlaze kao pobjednici.

Za to primjere imamo u Sloveniji i Srbiji. Sadašnji slovenski predsjednik Borut Pahor, poslije pada vlade kojoj je bio na čelu, ponovo se kandidirao za predsjednika Slovenskih socijaldemokrata u lipnju 2012. Izgubio je unutarstranačke izbore. Usprkos tome stranka je podržala njegovu kandidaturu za predsjednika Slovenije. Vjerojatno su računali kako nema šanse protiv vrlo popularnog postojećeg predsjednika Danila Türka. Pahor će izgubiti i te izbore i tako će ga se socijaldemokrati posve riješiti. Ali… U studenom 2012. Pahor je uvjerljivo pobijedio Türka. Što je pak bilo sa Slovenskim socijaldemokratima? Danas je ta stranka od 28 zastupnika u slovenskom parlamentu, koliko ih je imala 2008. pod vodstvom Pahora, pala na samo šest jedva prešavši izborni prag.

Još je zanimljiviji slučaj donedavne slovenske premijerke Alenke Bratušek.  U travnju 2014. Bratušek je izgubila unutarstranačke izbore u svojoj stranci „Pozitivna Slovenija“. Bratušek je potom istupila iz „Pozitivne Slovenije“ formiravši doslovno vlastitu stranku „Savez Alenke Bratušek“. Na parlamentarnim je izborima 13. srpnja 2014. njezina stranka osvojila četiri mandata dok je „Pozitivna Slovenija“ ostala duboko ispod izbornog praga.

Slične primjere imamo i u Srbiji. U rujnu 2008. Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić izbačeni su iz tada najjače srpske političke grupacije Srpske radikalne stranke. Nikolić i Vučić formirali su potom svoju „Naprednu stranku“. Na izborima 16. ožujka 2014. koalicija okupljena oko Napredne stranke osvojila je gotovo 50% glasova. Što je bilo sa Srpskom radikalnom strankom? Stranka sa stoljetnom tradicijom u srpskom narodu osvojila je jedva 2% glasova i nije ušla u parlament.

U Srbiji je još jedan unutarstranački luzer ostvario dobar rezultat. Početkom 2014. Boris Tadić je izgubio unutarstranačke izbore od Dragana Đilas unutar Demokratske stranke. Usprkos tome njegova koalicija, okupljena oko “Nove demokratske stranke” koja je još bila u fazi registriranja, dobila je samo 12.000 glasova manje od Demokratske stranke na izborima u ožujku 2014.

Dragi članovi stranaka dobro je imati na umu kako izbore na dobivaju prepucavanja unutar vlastitog tora. Tko je zaista politički uspješan ne određujete u konačnici vi nego birači.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Pobjeda poraženih

 1. Nevenka Zemunik napisao:

  Dobro je znati ove podatke i razmisliti malo. Mislim da se Vaš zaključak podudara s mojom opaskom na zadnjem sastanku s Premijerom da će na svakim izborima birači ocjenjivati uspješnost Vlade a samim tim će ti glasovi pokazati i kakav je rejting stranke. Ne članovima nije bitna unutarstranačka politika. Građani očekuju samo pozitivne rezultate i pozitivne promjene u društvu.

 2. Božidar napisao:

  Mislim da uspješnost Vlade nema nikakve veze sa rejtingom stranke.U stranci je potrebno graditi socijaldemokraciju koja će biti prepoznatljiva širokim slojevima građana,zato stranka ne bi trebala pristati da su sva sredstva prihvatljiva za osvajanje vlasti.Koja bi Vlada bila uspješna i koja bi mogla omogučiti gospodarski rast ,bolje i pravednije društvo ,a da je u mogučnosti otkloniti anomalije ,greške, korupcijsku privatizaciju,pljačke ,ratna razaranja ,ubijanja ,invalidnost, materijalna šteta ,te da ih ispravi u tako kratkom vremenu.
  Imamo najopasniju podjelu ,a to je da imamo manje onih koji privređuju,a najviše onih koji žive od tuđeg rada.
  Polovica proračuna troši se na mirovine (cca preko 34 milijardi KN),za zdravstvo (ca preko 20 milijardi KN),socijalna pomoć (ca 3 milijardi KN),dječji doplatci i naknade rodilja (ca 4 milijarde KN)
  Pogledajmo situaciju da imamo 1,5 milijuna zaposlenih ,koji izdržava 4,5 milijuna stanovnika Hvatske.Od 1,5 milijuna tek nešto više od polovice,a i to je upitno ,stvara novu vrijednost.Imamo sve više ljudi u tercijalnim djelatnostima i neproizvodnim djelatnostima.Lokalna samouprava buja
  -Mjesni odbori
  -Grdaske četvrti,
  -Općine
  -Gradska uprava
  -Županija
  -Državna administracija
  Mislim, da je bilo tko na vlasti, bilo koje političke stranke, morao bi biti virtuoz na harfi,i moglo bi se reći da u ovoj sadašnoj situaciji rejting stranke pada .

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.