S kim popiti pivo?

Poput poziva na kavu i poziv na pivo je prvenstveno poziv na druženje, poziv na bolje upoznavanje. Dok poziv na kavu pretpostavlja neku vrstu formalnog, površnog druženja poziv na pivo podrazumijeva da su osobe uključene u uživanju napitka od fermentiranog ječma spremne na neku vrstu intimnijeg, otvorenijeg susreta. Jer… Obično se ne staje na jednom pivu, već iza njega ide drugo, treće i tako, ljudi se otvore, zidovi inhibicije postaju sve klimaviji, sudionici, sada već pijanke, priznaju jedni drugima ono što bez posredovanja alkohola u navedenom napitku vjerojatno ne bi.

 

Prihvaćanje poziva na pivo često je i prihvaćanje poziva na uzajamnu iskrenost. Tako pivo ima i važnu ulogu u politici. Jedan od bitnih testova javnog mnijenja, prilikom izbora zastupnika predstavničkih tijela, guvernera pa i predsjednika u Sjedinjenim Američkim Državama je onaj „Who do you want to have a beer with?“ (S kim bi ste popili pivo?). U pravilu pobjeđuje onaj koji bi bio većini birača bliži, poželjniji „pivski brat“. Dobar je samo onaj kandidat s kojim bi se potencijalni birač intimno osjećao lagodno, opušteno.

Stručnost, znanje, upućenost u politiku često su više mana nego prednost u izbornom natjecanju. Kandidat koji sipa podatke „iz rukava“ i koji o svemu sve zna ostavlja često dojam arogancije, oholosti i biračima je neprivlačan pa i odbojan. Politika je uvijek bila više stvar osjećaja nego podataka, znanja, razuma.

Dobro se sjećam afere oko pijane vožnje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i  bijega potonjeg pred policijom. Naredno jutro, vozeći se tramvajem, moji suputnici u javnom prijevozu umjesto riječi osude za gradonačelnika su imali samo izraze razumijevanja i opravdanja. Pa tko od nas nije bar jednom sjeo za volan kada je popio koju čašicu više? Bježao od policije? Pa kaj? Ako se čovjek u ovoj nesretnoj državi nema pravo napiti pa na što onda ima pravo? Bandiću ne samo što popularnost nije opala nego je još i porasla.

Vrijednost pijanstva u političkoj promidžbi dobro su uvidjeli nekadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum i njegov izborni tim. On je svoju pobjedničku izbornu kampanju započeo pijanim sukobom u lokalu u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulice kada se navodno potukao s ostalim gostima birtije po pitanju Hajduka i zbog toga je proveo noć u pritvoru. Za običan splitsku puk Kerum je postao idol jer je „purgerima“ zbog Hajduka usred Zagreba rekao što ih ide. „Da sam ja s Kerumom bija tamo, šta bi im ja tek činija…“ komentirali su mnogi stanovnici grada pod Marjanom.

Najnoviji je slučaj alkoholne popularnosti onaj SDP-ova zastupnika Peđe Grbina. Svi već znaju priču o tome kako se u poodmaklim noćnim satima „opuštenom“ Grbinu omakle politički nepodobne„Čavoglave“. Džaba Grbinu što je inače mlad i pametan čovjek, dobar odvjetnik i predsjednik jednog od najvažnijih saborskih odbora. To ga nije učinilo popularnim. Njegova nesavršenost ga je učinila popularnim. Umjesto osude mladom saborskom zastupniku je samo porasla javna privlačnost. Jedan od mojih prijatelja nedavno je s Grbinom izašao van. U lokalu su se svi s nestašnim zastupnikom htjeli slikati ili popiti piće. Grbin je tako postao osoba s kojom bi prosječni hrvatski birač popio pivo, osoba s kojom bi se mogao osjećati opuštano kada bi s njima pričao o glupom poslovođi na poslu, o jeftinom autolimaru i mladoj konobarici preko puta. To je važan korak u karijeri svakog političara.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

6 odgovora na S kim popiti pivo?

 1. Lada Gusi napisao:

  tovani ,jako su me zaintrigirali vai lanci, ali bih molila da mi ih ubudue aljete na privatni e-mail lada.gusic@hotmail.com pozz.

 2. Božidar napisao:

  Poziv na kavu ne bih se složio da je to formalno druženje.Prava istina je, da je to jeftino druženje, i vremenski moguće dugotrajno,a u tom dugotrajnom druženju uz kavu može se bolje upoznati i dosta toga dogovoriti .Istina je da pijan čovjek kaže , što trijezan misli u tom slučaju sebe i sugovornika stavlja u neugodan položaj. Da li je politika osveta ,kada je potrebno izvršiti diskriminaciju ili eliminaciju?Koliko i mi članovi SDP-a doprinosimo lošoj ocjeni koju politika i političari dobivaju od građana. U izbornom natjecaju potrebno je postaviti kriterije (-redovno sudjelovanje- aktivno sudjelovanje-ocjenjivanje suradnje /kvaliteta,količina,znanje,inicijativa,kreativnost,prilagodljivost,pouzdanost/- Redovno ocjenjivanje – vještina komunikacije – razvijenost osječaja za timski rad i pripadnost organizaciji SDP-a – probni rad – plačanje članarine ).KRITERIJ STIMULIRA I POSPJEŠUJE RAD U STRANCI.

 3. Božidar napisao:

  Nakon kriterija imamo prepoznavanje.a na kraju kvalitetno kadroviranje.To bi trebao biti važan korak u karijeri.Tada možemo govoriti o stručnosti,o znanju i naravno u upučenost u politiku.

 4. Mosor napisao:

  Moram priznat da je meni poziv na kavu ili pivo ovisi o dobu dana. Recimo subotom obozavam popit jutarnju kavu na Bacvicama u drustvu dragih i bliskih ljudi. Ne bi tu subotnju jutarnju kavu potrosio na manje bliske ljude, a ne bi mi palo na pamet bliske ljude u jutarnjem terminu zvat na pivu 🙂

 5. Božidar napisao:

  Naravno ,popiti kavu sa nekim bliskim i naravno dragim uopće nije diskutabilno,ali u gornjem tekstu me nešto drugo motiviralo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.