Predrasude

Volite predrasude. Priznajte. Onako, olako osuditi ljude, to je nama Hrvati kao reći „dobar dan“. Ne štedimo ni bliže ni dalje narode, a posebno smo okrutni prema samima sebi. Međusobna osuđivanja po regionalnoj ili subetničkoj osnovi omiljena su nam zabava. Jedna takva skupina, po kavanskim ogovaranjima, osobito loše prolazi. To su Janjevci.

Janjevo

Janjevo

Ova grupa, koja je danas dio hrvatskog naroda, nastala je u zamršenim društvenim i kulturnim prilikama koje su se pojavile propašću srpske srednjovjekovne države i učvršćivanjem turske vlasti na području današnjeg Kosova. U kasnom srednjem vijeku vrlo prosperitetno katoličko stanovništvo bogatog rudarskog kraja oko grada Novog Brda našlo je u novim okolnostima, koju je sa sobom nosila vlast Osmanlija, utočište u brdima okruženom, i tako prirodno od stranaca zaštićenom, Janjevu.

Potomci dubrovačkih trgovaca, saskih rudara, Albanaca katolika, pokatoličenih Srba, katoličkih doseljenika iz današnje Makedonije oblikovali su ovu žilavu zajednicu. U području u kojem su po nizu etničkih i vjerskih kriterija bili i ostali stranci (naspram Srba i Albanaca) uspjeli su se, kao društvena skupina usko vezana uz obrt i trgovinu, održati stoljećima.

Tu sposobnost održavanja posebnosti zadržali su Janjavci i kada se naseljavaju u Hrvatsku. To u praksi znači da su održali svoj osobit položaj i prema glavnim kulturnim strujanjima koja obilježavaju hrvatsku naciju. Kako dobra izlika za predrasude i ogovaranja. Janjevce, hrvatska većina žigoše kao zatvorenu grupu sitnih švercera i kriminalaca, slabog obrazovanja i manjkave sposobnosti uklapanja u moderne kulturne tijekove hrvatskog društva. Bili stranci, ostali stranci.

Nekakvu, premda sumnjivu, korist može hrvatskom društvu donijeti samo njihov razmjerno visok prirodni prirast. Kakvu kulturnu i društvenu korist mogu hrvatskom društvu donijeti Janjevci? Naravno, istina o Janjevcima je puno zamršenija od slike sitnog preprodavača robe sumnjivog podrijetla u Konjščinskoj ulici u zagrebačkoj Dubravi.

Hrvatskoj i Hrvatim je civilizacijskoj iskustvo Janjevaca iznimno dragocjeno. Ono zemlju i narod veže s kulturama i narodima „dubokog“ Balkana – Srbima, Albancima, Makedoncima, Bugarima i sl. To je iskustvo koga se ne smijemo odreći. Ono nam može puno donijeti u političkom, kulturnom i gospodarskom smislu. Kultura Janjeva i Janjevaca i njezino očuvanje tako ima puno veću važnost od brojnosti ove skupine.

Ovaj unos je objavljen u Hrvatsko iseljeništvo i manjine, Povijest i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Predrasude

  1. Volio bih, kad si vec na izvoru informacija u Matici iseljenika (iako oni nisu iseljenici u pravom smislu rijeci – malo je kompliciranije od toga), da malo prokopas i napises tekst o kulturi i obicajima Janjevaca. Vjerujem da bi to bilo vrijedno i zanimljivo, a i koristilo bi u smanjivanju predrasuda

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.