Đuro koji je osvojio Pirot

Svijet je pun stereotipova. Njima pripada i onaj o navodnim izuzetnim vojnim sposobnostima Srba, dok Hrvati kao vojnici nisu bog zna što ali su zato navodno „kulturno“ nadmoćni. Da su stvari ipak malo drugačije ukazuje povijest kneževine Srbije u drugoj polovici 19. stoljeća.

Knez Mihailo Obrenović (1860. – 1868.) nastojeći modernizirati Srbiju pokušava privući stručnjake iz susjednih zemalja pa tako i Hrvate. Poznat je tako slučaj istaknutog liječnika i botaničara Josipa Pančića koji se već 1846. preselio u ovu zemlju da bi postao prvi predsjednik Srpske kraljevske akademije nauka. Manje je poznato da su Hrvati odigrali i važnu ulogu u oblikovanju moderne srpske vojske.

Knez Mihailo je, tražeći vojne stručnjake, vrbovao i nekolicinu hrvatskih časnika iz austrijske vojne službe. Među njima bili su osobito istaknuti Đuro Horvatović, Antonije Orešković i Dragutin Franasović.

Đuro Horvatović

Đuro Horvatović

Antonije Orešković (1829.- 1906.), bio je osobni prijatelj kneza Mihaila. Orešković je u službi Srbije bio zapovjednik stožera Drinske armije, zapovjednik divizije i konačno general srpske vojske. Pokušao je 60-tih godina 19. st. organizirati i ustanak kršćana u Bosni i Hercegovini, a kako nikada nije prekinuo svoje veze sa svojom prvom domovinom, održavao je i kontakte između kneza Mihaila i Narodne stranke u Hrvatskoj.

Dragutin Franasović (1842. – 1912.) ne samo što je postao srpski general nego i je bio ministar vojni kao i ministar vanjskih poslova. Važnu je ulogu imao i u reguliranju odnosa između Srbije i katoličke crkve.

Jedan od najvećih srpskih ratnik u drugoj polovici 19. st. bio je Hrvat Đuro Horvatović (1835. – 1895.). Đuro je ostvario također zavidnu karijeru u Srbiji Obrenovića. Horvatović je tako bio general i ministar vojni kao i srbijanski veleposlanik u Petrogradu. Njegovi zvjezdani trenuci bili su ratovi Srbije i Turske između 1876. i 1878. koji su doveli do stvaranja nezavisne srpske države. Tada se 1876. (zajedno sa još jednim Hrvatom Grgurom Franjićem) istaknuo pruživši žilav otpor nadirućoj turskoj vojsci kod Knjaževca u istočnoj Srbiji. Odigrao je i ključnu ulogu u pobjedi Srba nad Turcima u bitci na Šumatovcu iste godine. U prosincu 1877. Horvatović od Turaka oslobađa Belu Palanku i Pirot.

Jedinice Đure Horvatovića napadaju Turke s boka u bitci na Šumatovcu

Jedinice Đure Horvatovića napadaju Turke s boka u bitci na Šumatovcu

Hrvati kao jedni od stvoritelja moderne srpske države? Zašto ne?

Ovaj unos je objavljen u Politika i povijest, Povijest i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Đuro koji je osvojio Pirot

  1. sasa napisao:

    Puno je toga u hrvatskoj i srpskoj povijesti isprepleteno, a mnogi građani Hrvatske nisu svjesni toga… Ja bih se na tvoj komentar osvrnuo u Krležinom stilu:”Sačuvaj me Bože srpskog junaštva i hrvatske kulture!”, naravno u okvirima u kojima takva izjava “drži vodu”.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.