Vrijednosti

Hrvatska nije jedina država u kojoj je ministar financija iznimno popularan. Takav je slučaj i u Njemačkoj. Wolfgang Schäuble radi posao koji, posebno u razdobljima krize, naizgled mu može donijeti samo mnoštvo protivnika. Ipak, konflikti koje sa sobom uvijek vuče porezna politika kao da ga se razmjerno malo dotiču. Posebno je zanimljivo da je Schäuble, uz to što ima vrlo „konkretan“ ministarski resor, istovremeno i ideolog svoje demokršćanske stranke (CDU).

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble

Tako Schäuble kada ne smišlja povećanja ili smanjenja poreza piše i ideološke spise. On napada protivnike ideologije jer smatra kako onaj koji se veže za određene vrijednosti nije sigurno politički i društveno lijena i nekorisna osoba (Wer sich an Werte bindet, legt nicht die Hände in den Schoß). U lipnju 2013. u „Frankfurter Allgemeine Zeitungu“ objavio je članak pod nazivom „Načelo vrijednosno utemeljene politike“ (Das Prinzip wertebegründeter Politik). Članak je nastojao dati početnu ideološku notu za predstojeću predizbornu kampanju CDU.

Schäuble polazi od činjenice, tipično za konzervativce, da je čovjek doduše obdaren slobodom ali je istovremeno nesavršen i grešan. No, taj tipično „desni“ stav ne potiče Schäublea na promicanje represije. Za prevladavanje ljudske nesavršenosti i grešnosti on preporučuje naglašavanje odgovornosti svakog čovjeka za svoga bližnjeg, čovjek se može doživljavati samo kao dio mreže veza i odnosa, on se može ostvarivati samo u odnosu prema okolini koja ga okružuje i ne može izbjeći odgovornost za ono što je bilo i što će biti, ne može izbjeći odgovornost za svijet koji ga okružuje. Schäuble zapravo preporučuje prevladavanje ljudske nesvršenosti kroz solidarnost.

Svaka vrijednost se mora potvrđivati ovdje i sada i ne smije se pretvoriti u okoštalu konvenciju. To se odnosi i na pitanje obitelji. Schäuble se doduše zalaže za obitelj utemeljenu na braku muškarca i žene kao društvenom uzoru ali taj uzor ne smije značiti „odsijecanje“ onih koji su drugačiji. Time se obzirno dotakao pitanja braka homoseksualnih osoba. Schäuble se protivi zabrani braka osoba istog spola i na jednom drugom mjestu otvoreno se suprotstavio diskriminaciji homoseksualaca (Früher wurden Menschen, die anderes leben wollten, diskriminiert. Das wollen mir nicht mehr). Schäuble je jasan. Prava homoseksualnih osoba za njemačke demokršćane nisu tema.

Ovih dana njemački demokršćani i socijaldemokrati ulaze u koaliciju. Ona nije samo stvar političkog oportunizma. Koalicija je rezultat i cijelog niza vrijednosnih podudarnosti između dvije, inače oštro suprotstavljene stranke. Takva moguća „bliskost“ između SDP-a i HDZ-a je malo vjerojatna. Dok jedna strana temelji svoju politiku na afirmaciji različitih oblika kulturne i društvene diskriminacije nema šanse za veliku koaliciju u Hrvatskoj.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.