Život u akvariju

Pas čuvar. To je izraz koji je kineska državan agencija Xinhua upotrijebila komentirajući ulogu internetskih društvenih mreža u kineskoj politici. Pri tome se njihovi korisnici doživljavaju kao branitelji javnih interesa. Kina je zloglasna po svome nadzoru interneta, pa ipak…

Sina Wibo

Sina Wibo

Usprkos stalnoj cenzuri i uklanjanju postova, kritiziranje vlasti i moćnih političara preko kineske društvene mreže Waibo pokazalo se nezaustavljivim. Društvene mreže imale su nemalu ulogu pri smjenjivanju nekolicine kineskih komunističkih moćnika.

Koliko je hrvatskih političara palo zbog društvenih mreža? Mislim ni jedan. Na društvenim mrežama u hrvatskoj caruju prizemne teme. Pojedinci preko njih govore o tome što su jeli, svjedoče o svom glazbenom neukusu, stavljaju slike kućnih ljubimaca i sl. „Lajkova “ ne nedostaje. Ozbiljne teme malo koga zanimaju.

Snažna politiziranost kineskih društvenih mreža sigurno je rezultat činjenice da drugi oblici oporbenog djelovanja nisu tako jednostavni ili uopće nisu mogući. Nema tu „slobodnih“ medija, formalnog višestranačja, slobode okupljanja i sl. Na drugoj strani moramo se upitati koliko slobodni mediji u Hrvatskoj omogućuju i afirmiraju utjecaj javnosti na političke procese? Po meni vrlo malo, vrlo prizemno, vrlo kampanjski i samo na razini ovog ili onog„skandala“.

Jedan od visoko rangiranih kineskih komunističkih vođa izjavio je da se zbog društvenih mreža osjeća kao da živi u akvariju. Što se tiče hrvatskih društvenih mreža, hrvatski se političari mogu osjećati sigurno kao da su okruženi visokim i debelim zidom.

Ovaj unos je objavljen u Mediji i politika i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.