Revolucionar?

Konzervativnost, neosjetljivost na promjene u svijetu i društvu pa čak i zaštita pedofila, sve se to u pojedinim člancima povezuje s odlazećim papom Benediktom XVI. Da su sumnje u sposobnost Josepha Ratzingera da upravlja crkvom postojale čak i u crkvenim krugovima javna je tajna. Sjećam se, premda ima tome već dvadeset i pet godina, jednog razgovora s mojim bivšim župnikom (koji je sada profesor na katoličkoj teologiji u Zagrebu). U jednom trenutku on se dodirnuo i Ratzingera. Okarakterizirao ga je kao velikog teologa no lošeg prefekta Kongregacija za nauk vjere. Po njemu, čovjek se jednostavno nije bio snašao.

Bendikt XVI. Joseph Ratzinger

Bendikt XVI. Joseph Ratzinger

Možda se tako Ratzinger „nije snašao“ ni kao papa? Ja o Ratzingeru imam bitno drugačije mišljenje. Mnogi njegovu teološku djelatnost i idejni razvoj dijele na dva dijela. Jedan je „Ratzinger“ iz razdoblja prije i u vrijeme II. Vatikanskog koncila, a drugi iz postkoncilskog razdoblja. Prvi bi kao bio liberalan, a drugi izrazito konzervativan, pa čak i nazadan.

Kao „revolucionar“ iz koncilskog razdoblja postao je, pod utjecajem iskustva studentskih pobuna 1968., izraziti branitelj postojećeg stanja u crkvi i tradicionalist. Moje je mišljenje da je Ratzinger kroz cijelu svoju crkvenu karijeru zapravo bio „l’enfant terrible“, pretjerano iskreno dijete koje roditelje uvijek dovodi u neugodnu situaciju.

Da, Ratzinger je potencirao sukob sa sekularnim zapadnim društvima, ali je i užasavao konzervativce svojim relativiziranjem čistilišta i limba. Konačno, upravo je tu skupinu zgrozio svojom ostavkom. Kako namjesnik Krista na zemlji može dati ostavku? Premda je to od uvijek bilo moguće po crkvenim zakonima primjenjivalo se iznimno rijetko. Do nedavno je bilo nezamislivo i da biskupi idu u mirovinu pa je to danas ipak normalna stvar. Vjerojatno, od Benedikta XVI. na dalje, to će postati uobičajen postupak i za pape.

Volim ljude koji su sklono radikalnim postupcima. Svi im na neki način zavidimo jer se sami na takve staze ne odvažujemo premda u svakome spava barem mali revolucionar. U tom smislu i ja zavidim Ratzingeru.

Ovaj unos je objavljen u Vjera i društvo i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.