Kršćani profesionalci

Karl Rahner je vjerojatno najveći katolički teolog 20. st. Jedan je od začetnika tzv. Nove teologije (Nouvelle Théologie) koja je napravila veliki iskorak od, do polovice 20. st. prevladavajuće, rigidne i starinske teološke prakse. „Novi teolozi“ tražili su nove putove svoje znanstvene discipline u neposrednom obraćanju Evanđelju i djelima kršćanskih otaca mimo naslaga zastarjelog skolastičkog mudrovanja. Samo takva teologija mogla bi odgovoriti pitanjima koja postavlja suvremeni kršćanin.

Karl Rhaner

U jednom svom izlaganju 1966., Karl Rahner se osvrnuo u tom duhu i na problem onih koje je on nazvao „profesionalnim kršćanima“. Pod time je u prvom redu mislio na svećenstvo i redovništvo koje je sebi moglo „dopustiti luksuz da budu osobe molitve, kontemplacije, pokore i težnje prema svetosti, a da ih pri tomu ne rastresaju razne aktivnosti u svijetu.“ (Ignazio Sanna, Karl Rahner, Kršćanska sadašnjost, 2006., str. 40/41 ).

To je bila fino izrečena kritika društvene skupine kojoj je i on sam (bio je isusovac) pripadao. Oni su imali malo veze s velikom većinom „kršćana amatera“ koji su živjeli u moru ovozemaljskih briga. Tako su „kršćani profesionalci“ živjeli u nekom svom svijetu koji je imao tek slabe i sporadične kontakte sa svakodnevicom „običnog“ vjernika.

Bojim se da se od 1966. situacija malo promijenila. To se posebno odnosi na vrh katoličke crkve u Hrvatskoj koji si utvara da duhovno, a sve više i politički, predvodi ni manje ni više nego 80% hrvatskih građana.

Da stvari baš tako ne stoje upozorio je umirovljeni svećenik i sada saborski zastupnik don Ivan Grubišić u izjavi „Novom listu“ vezano za buru nastalu oko „zdravstvenog odgoja“. Crkva u stvarnosti, barem u pitanjima javnog morala, predstavlja manjinu u društvu.

Ovdje se ne želim baviti spornim nastavnim jedinicama jer se rasprava o tom pitanju od javne polemike sve više pretvara u cirkus, svojevrsni „freak show” i zabavu za naivne. Ne tvrdim, posebno što se tiče moralnih i svjetonazorskih pitanja, da je većina uvijek u pravu (često stvari stoje upravo obrnuto). Samo želim upozoriti na jednu stvar. Svaka čast profesionalcima, no kao što nogomet prvenstveno opstaje na vikend nogometašima u nižerazrednim ligama, tako je i vjernički moral prvenstveno stvar vikend vjernika. Profesionalci koji zanemaruju amatere na kraju i sami završavaju u nižem rangu natjecanja.

Ovaj unos je objavljen u Vjera i društvo i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.