Telad i vlada

„Njezina je majka umrla pred njezinim očima, nikada nije upoznala svog oca i bila je osuđena na smrt kada je bila stara samo pet dana.“ Zvuči kao početak latinoameričke sapunice? Ne, tako počinje članak u uglednim britanskim nedjeljnjim novinama „The Observer“. Ne radi se također ni o kakvoj seoskoj sirotici. Hm, zapravo se radi o seoskoj sirotici samo što to nesretno stvorenje nije ljudsko biće nego – životinja.

Radi se o ženskom teletu koje je dobilo naziv Phoenix. Tele je rođeno 13. travnja 2000. Ubrzo je trebalo biti ubijeno zajedno s ostalim kravama u štali zbog opasne stočne bolesti koja se proširila britanskim farmama. Sve krave u njenoj štali, u malom selu u pokrajini Devon na granici Engleske i Walesa, potrovane su od strane lokalne veterinarske službe. Sve su uginule osim Phoenix.

Telica Phoenix

Telica Phoenix. Slika je iz članka u Guardianu.

Phoenix je ubrzo postala zvijezda prvo lokalnih, a zatim nacionalnih medija. Sukladno zakonskim odredbama Phoenix je trebala ipak biti ubijana ali Britanijom se proširila kampanja koja je tražila da se Phoenix poštedi. Na kraju je intervenirala vlada. Premijer Tony Blair je naložio da se zakon u slučaju telice Phoenix ne primjeni. Phoenix je umjesto reproduktivnog goveda postala – kućni ljubimac.

Priča sa sretnim završetkom? Ne, baš. Dok se javnost zabavljala s pričom o Phoenix širom Velike Britanije pobijeno je četiri milijuna životinja, a predsjednik vlade je prekršio vlastiti zakon kako bi se svidio javnosti.

Mediji vole ovakve sentimentalne priče. Vole ih i političari jer se mogu barem na trenutak pokazati kao oni koji rješavaju probleme. Problem je samo u tome što ovakve priče skrivaju velike i ozbiljne društvene teškoće, a političari se koncentriraju na populistička dodvoravanja umjesto na rješavanja dalekosežnih pitanja.

Postojeća hrvatska vlada zadnjih je dana meta oštrih javnih kritika. Usprkos tome vladi se ne može poreći želja da se uhvati u koštac s glavnim problemima hrvatskog društva. Najvažnije poluge vlade – predsjednik Zoran Milanović, potpredsjednik Radimir Čačić i ministar Slavko Linić predstavljaju probleme otvoreno, ponekad i grubo, no od ružne slike stanja nacije ne može se dugo okretati glava. Za sada nigdje nema na vidiku telice Phoenix. Nadam se da je neće ni biti. Na kraju krajeva, nismo telad. Ili možda jesmo?

Ovaj unos je objavljen u Mediji i politika i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Telad i vlada

  1. sasa napisao:

    Oštroumno interpretirano alegorijsko stivo sa pozamasnom dozom neiscrpne satire temeljene na ljudskom karakteru. Basna ili akvarel ? Najbolje da se pravim da nisam shvatio. Ljudi smo pa svedimo stvari na banalnosti, ipak se u zadnje vrijeme previse druzis s “drugovima agronomima” ili imas potrebu dati dodatni impuls neafirmiranom Savjetu za poljoprivredu SDP-a?!
    Imaj me u vidu!
    Sretno i pozdrav!
    Sasa

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.