Mladi, lijepi i neuspješni

U svijetu, u kojem se navodno „sve već zna“, politička bi se konkurencija trebalo svesti na natjecanje imidža pojedinih političara. Stranke bez vizije i ideje, kada nemaju što drugo ponuditi, trebale bi biti spremne barem predstaviti lijepo i mlado lice u svojih kandidata (ovaj post se vezuje na onaj o starosti i mladosti u politici). Ako se u razmjerno lijepo pakiranje može smjestiti neka dojmljiva ili ganutljiva priča – tim bolje.

Kako imidž ne može zamijeniti nedostatak uvjerljivog sadržaja pokazala je pak prošla godina i to u bližem i daljem susjedstvu Hrvatske. Tako je u Sloveniji propala vlada slovenskog Kena (socijaldemokrate Boruta Pahora) i slovenske Barbie (Katarine Kresal, donedavne predsjednice LDS-a).

Pahor, Kresal, Golobič

U Njemačkoj liberali (FDP) pokušavaju naći put oporavka preko znatno pomlađenog rukovodstva. Rezultat je nastavak strmoglavog pada stranačkog utjecaja, premda je novi predsjednik FDP Philipp Rösler mlad, obrazovan, razmjerno zgodan, a prati ga i priča na spomen koje će svakoj bakici zatitrati srce (Rösler je vijetnamsko siroče koje je postalo njemački podkancelar).

Rösler

Berlusconia nije spasila ni vlada ni parlament puni silikonskih ljepotica.

Berlusconi Mara

Priča o mlađem i ljepšem kao boljem nije se zaustavila ni pred balkanskim gudurama. Kada je krajem 80-tih godina prošlog stoljeća „jogurt revolucijom“ na čelo Crne Gore došlo novo rukovodstvo sklono politici Slobodana Miloševića na čelu s mlađahnima Momirom Bulatovićem i Milom Đukanovićem jedan od „argumenata“ u prilog političkoj promjeni bila je i tvrdnja kako je Crna Gora eto dobila „mlado i lijepo rukovodstvo“.

Bulatović Milošević Đukanović

Pokušaja „manekenske“ politike bilo je i u Hrvatskoj. Prije desetak godina mladi i lijepi „lavovi“ na čelu s Darinkom Kosorom i Hrvojem Vojkovićem trebali su doprinijeti novom polet HSLS-a no samo su zacementirali propast ove, nekad velike, stranke.

Hrvoje Vojković Darinko Kosor

Politika, srećom, još uvijek nije (samo) reklama. Loš politika je loša politika ma koliko je lijepo upakirali.

Ovaj unos je objavljen u Mediji i politika, Politika i ideologija i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.