‘Vrijedi razmisliti, zar ne?’

To je naziv kampanje koju je pokrenula Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj. Cilj kampanje je potaknuti hrvatske glasače da na predstojećem referendumu dadu potporu ulasku Hrvatske u navedenu zajednicu. Kao dio kampanje predstavljana su i dva propagandna spota. Oni bi kroz doživljaje „tipične“ hrvatske obitelji trebali ukazati na prednosti koje će Hrvati uživati ulaskom u EU.

Hrvatska obitelj kao da je stvorena po uzoru na likove iz serije filmova „obiteljskog“ humora National Lampoon, simpatična ali pomalo intelektualno prikraćena. Očigledan uzor autorima spotova bio je film iz 1985. „National Lampoon’s European Vacation“. Tu obična, „priprosta“ američka obitelj susreće još gluplje stanovnike Europe, bizarnih navika i običaja. Film je postigao i solidan komercijalni uspjeh jer je igrao na kartu predrasuda Amerikanaca prema Europljanima. Poruka filma je jasna – ako odete u Europu izazivat ćete stalno prometne nesreće, opljačkat će vas, a supruga će vam postati porno zvijezda.

Lampoons

Pa što to rade hrvatski Chevy Chase i Beverly D’Angelo? Kao „tipična“ hrvatska obitelj provodi odmor u Toskani i s interkontinentalnog leta presjeda u Berlinu. U kojoj Hrvatskoj delegati Europske unije žive? Da li ih svaki dan na posao voze u oklopnim vozilima i vezanih očiju da ništa ne vide i ne čuju? Nesnalaženje u talijanskoj zabiti i otkazivanje leta mogu biti ozbiljni problemi samo u idiličnom svijetu europskih diplomata.

Ako imaju hrabrosti neka europski diplomati naprave spotove s primjerice hrvatskim umirovljenicima, nezaposlenima, radnicima brodogradilišta. Neka oni „objašnjavaju“ prednosti Europske unije. Neka tako umirovljeniku koji živi od malo kruha i mlijeka talijanski karabinjer hvali dalmatinski pršut. Službenica zračne luke mogla bi pak tješiti radnika brodogradilišta da će doduše ostati bez posla ali će zato imati besplatno noćenje ako mu otkažu avion kada se bude vraćao s Balija.

Ako takve osobe vode Europsku uniju prije referenduma zaista vrijedi razmisliti.

Ovaj unos je objavljen u Mediji i politika i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.