Pravednost

Drevni pojam. Pretpostavlja način ponašanja koji je u skladu s moralom i zakonima različita podrijetla („prirodnima“ ili „božanskima“), konceptom jednakosti i onog što smatramo fer postupanjem. Poznaju ga gotovo sve velike religije i nalazi se u njihovim temeljima.

Koriste ga i političari. Kampanja sadašnjeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića temeljila se na obećanju ponovnog potvrđivanja i jačanja tog prastarog pojma. Pravednost je u osnovi svakog društva. Potrebu za pravednošću, prema nekim antroplozima, osjećaju i sve kolektivno organizirane životinje.

Ovaj koncept postao je i dio topografskog nazivlja Zagreba. Od prošle sjednice Skupštine Grada Zagreba na mapi Grada postoji i Park pravednika, točnije Park pravednika među narodima. Park je posvećen skupini (nešto više od stotinu) naših sunarodnjaka koji su se istaknuli tijekom 2. svjetskog rata spašavajući progonjene Židove. Oni su dobili priznanje „Pravednik među narodima“ centra Yad Vashem iz Jeruzalema koji čuva uspomenu na „holokaust“, sustavno istrebljivanje Židova u 2. sv. ratu od strane njemačkih nacista i njihovih pomagača.

Zapravo se radi o razmjerno malom broju ljudi. Pomoći progonjenom Židovu značilo je mogućnost da i vaša osobna egzistencija bude ugrožena. Većina je stoga okretala glavu kada su preko noći počeli nestajati njihovi susjedi, prijatelji i poznanici. Zahtjev etike i morala da se mora zaštiti osoba koja je izvrgnuta nepravednom progonu ustuknuo je pred strahom za vlastiti život, oportunizmom i ravnodušnošću.

Pravednost, premda je svima potrebna poput vode i hrane, premda je prisutna od zore čovječanstva krhka je i stalno ugrožena pojava. Da problem bude veći, pravednost nije uvijek vezana za stav većine. Stav pravednika je dugoročno koristan i svima prihvatljiv ali često, u datom povijesnom trenutku, osporavan od većine njegovih suvremenika. Biti pravedan znači i plivati protiv struje. Upravo na tu dimenziju pravednog ponašanja upozorava Park pravednika među narodima.

Političari, ako žele voditi pravednu politiku, ne smiju se pokoravati nametanju volje bogatih i moćnih ali ni svoditi svoje djelovanje na sljeđenje smjernica koje daju stalno promjenjiva istraživanja javnog mnijenja. Promicanje javnog interesa je utrka na duge staze s čestim uzbrdicama i čudnim zavojima. To nas ne smije poticati da biramo prečace.

Uzak put pravednosti, usprkos svim preprekama na njemu, slijedila je ova mala skupina ljudi. Kretanju uskom i trnovitom stazom zapravo je posvećen ovaj park na Trešnjevci. 14. srpnja svečano bi se trebale postaviti table s nazivom parka. Ako njime prolaze uski i trnoviti puti nemojte se zbuniti.

Ovaj unos je objavljen u Imenovanje ulica i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.