Gradonačelniče, što je s izvlaštenjima…

Poštovani gospodine gradonačelniče (Milane Bandiću),

razvoj Grada često zahtijeva i zadiranje u privatni posjed, najčešće nekretninu. Pri tome gradskoj upravi stoji na raspolaganju niz pravnih instrumenata pa i Zakon o izvlaštenju. Naime prema članku 1. Zakona, izvlaštenje se može izvršiti ne samo za potrebe izgradnje objekata ili izvođenja radova u interesu Republike Hrvatske nego i u svim slučajevima kada se novim načinom korištenja nekretnine, koja se namjerava izvlastiti, može ostvariti veća korist. To se posebno odnosi na objekte gospodarske infrastrukture (prometne, telekomunikacijske, vodoprivredne, energetske) kao i objekte zdravstvene, kulturne i prosvjetne namjene, industrijske objekte i slično.

U svjetlu često dugotrajnih postupaka koji se vode s privatnim vlasnicima nekretnina kojih je otkup neophodan za razvoj gradske infrastrukture i koji završavaju plaćanjem izuzetno velikih iznosa novca ili zamjenom jedne skupe nekretnine za još skuplju nakretninu u vlasništvu Grada, zanima me, poštovani gospodine gradonačelniče da li se grad Zagreb koristi mogućnošću izvlaštenja i ako tu zakonsku mogućnost koristi koliko je zahtijeva za izvlaštenjem upućeno vladi Republike Hrvatske od strane Gradske uprave?

KOMENTAR:

Prema informacijama kojima raspolažem Grad Zagreb nikada nije tražio izvlaštenje ni u jednom sporu oko stjecanja nekretnina. Ni jedno izvlaštenje nije se sigurno dogodilo tijekom zasjedanja ovog saziva Gradske skupštine (od lipnja 2009.) jer prije upućivanja zahtjeva za izvlaštenjem Vladi RH o svakom izvlaštenju svoje mišljenje treba dati predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave.

Premda je izvlaštenje sredstvo koje se koristi u izvanrednim situacijama ono je vrlo korisno u sprečavanju slučajeva kada se zemljište ili objekt nastoji prodati po cijeni znatno većoj od stvarne. Dakle, nema izgovora od strane gradskih činovnika tipa „mi nismo imali drugogo izbora nago pristati na traženu cijenu“, „bili smo ucijenjeni“ i sl.

Postoje i sumnje da se prodavatelji i gradski birokrati međusobno tajno dogovaraju, pri čemu birokracija oteže s pregovorima dok situacija ne postane „kritična“, radovi moraju započeti i tada se pristaje na svaku ponuđenu cijenu.

Pitanje postavljeno na sjednici Skupštine grada Zagreba, gradonačelniku Milanu Bandiću, 14. 6. 2011.

Ovaj unos je objavljen u Zastupničko pitanje i označen sa , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.