Jeftina politika

Stvara se dojam kako politika i politički procesi postaju sve udaljeniji, sve nedostupniji građanima koji bi u njima trebali sudjelovati, a posljedice djelovanja kojih isti moraju snositi. Uvriježen je i dojam kako, ako se bavite politikom, za to trebate puno novca i posljedično politika postaje sport bogatih. Da li je to baš tako?

U ovom pogledu su zanimljivi prošli predsjednički izbori, točnije izvještaji o financiranju kampanja pojedinih kandidata. Prema dostupnim podacima najviše je za svoju kampanju potrošila uskoro bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. Promicanje predsjedničinog lika i djela koštalo je više od devet i pol milijuna kuna. Na drugoj strani kampanja izbranog predsjednika imala je troškove nešto veće od 3 milijuna i 700 tisuća kuna.

Dakle, vidan je nesrazmjer između uloženih sredstava, u prvom redu u marketing, i rezultata polučenih na izborima. Ovu činjenicu podcrtavaju i troškovi kampanje Miroslava Škore koji su tek nešto niži od onih Milanovićeve premda navedeni nije ni prošao u drugi krug predsjedničkih izbora. Ukratko, značajno više love u kampanji nije nikakvo jamstvo postizanja boljeg rezultata.

Sva ona magija koju obećavaju marketinške tvrtke i spin doktori pokazuje se kao nešto razmjerno malo vrijedno, odnosno kao nešto što uglavnom nije vrijedno uloženih para. Da ne govorimo kako je vrijeme džambo plakata, televizijskih spotova i oglasa u novinama izgleda prošlo. Relativno pristupačno oglašavanje i komuniciranje putem društvenih mreža danas je glavna priča. To je loša vijest za marketingaše ali i za one pojave na političkoj sceni koje smatraju kako je dostatno masno platiti nekoj marketinškoj agenciji koja će te „isfurati” i vlast je na domak ruke.

Na drugoj strani ovo je dobra stvar za samu demokraciju. Sudjelovanje u političkim procesima čini se postaje jeftinije.

Ovaj unos je objavljen u Mediji i politika i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Jeftina politika

  1. Božidar Rauch napisao:

    Slažem se da u potpunosti padaju marketinške tvrtke,a razlog je da se politička kultura kod građana uvelike popravlja.Prikazivanje u osbnom predstavljanju i osobnoj komunikaciji dolazi do javnog interesa i javnog saznanja o svakom političkom pojedincu.U dogledno vrijeme građani će memorirati obečanja koja su data u momentu osobne promiđbe,a na idućem glasanju se neće izjašnjavati za one koji nisu ispunili politička obečanja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.