Lopovi i diletanti ili „ajmo gladovati zajedno”

Zašto HDZ nema ozbiljnu oporbu? Neki će reći zbog Davora Bernardića, ali to je poluistina koja je nekad gora od bilo kakve laži. Glavni je problem oporbe neznanje, nedostatak političke vještine, uvida u ono što birači zapravo žele – ukratko diletantizam.

pat_mat

Primjer sve prisutnog političkog diletantizma je najava izvjesne Katarine Peović kako će biti kandidat Radničke fronte za izbore za predsjednika/predsjednicu Republike Hrvatske. Udarano je pak obećanje perspektivne kandidatkinje kako će kao predsjednica imati plaću u razini prosječne plaće u Republici Hrvatskoj, a to je oko 6100 kuna.

Eto, sada bi se birači trebali pomamiti za skromnom budućom predsjednicom koja je spremna dijeliti sudbinu hrvatske sirotinje.

Pozivanje na skromnost kao glavnu vrlinu u kampanji za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj nije od jučer. Antun Vujić, doajen SDP-a, a tada predsjednik Socijaldemokratske stranke Hrvatske 1992. vodio je kampanju tako da se vozio svojim starim autom po „Lijepoj našoj”. Kao glasačima će se svidjeti skroman, nekorumpiran kandidat. Reakcija glasača je bila suprotna od očekivane. Glasači nije impresionirala Vujićeva skromnost. Neki od njih su čak izjavili da šta će im predsjednik koji si ne može kupiti bolji auto. Ako se ne može pobrinuti za sebe kako će se brinuti za njih? Antun Vujić je osvojio 0,7% glasova.

Baš birače briga što bi Katarina Peović bila zadovoljna s 6100 kuna. Oni su s 6100 kuna jako nezadovoljni. Može predsjednica imati i 60.000 eura plaće ako bi oni imali 6.000 eura mjesečno. Birači traže osobe koje nude rješenja, a ne sažaljenje.

Skromnost ne može biti osnovna politička vrlina. Ja to imam pravo reći. Sve što sam zaradio od politike podijelio sam bolesnima i siromašnima. Nemam pojma o kolikoj se sumi radi. Sigurno za novu bendžolu ili merđu, a možda i za manji stan. Mogao sam potrošiti pare i na kurve i kokain ali sam potrošio na ono što mene čini zadovoljnim, ideju kako sam pomogao nekome koga ne poznam. Jebi ga, meni je to bolje od seksa. Usprkos tome samilost za birača nije rješenje.

Nitko normalan neće glasati za svijet utemeljen na 6100 kuna. Između diletanata i HDZ-a izabrati će HDZ.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.