Urudžbeni

Koliko god prezirali birokraciju i njene postupke nema dvojbe kako ona snažno utječe na način našeg razmišljanja. Koliko god nas smetali, neki birokratski postupci postali su neizbrisiv dio našeg ponašanja. O tome svjedoči video clip koji je prije nekoliko godina uživao veliku popularnost na našem području. U njemu je izvjesni Zoran Petrović iz Medoševca kraj Niša tražio da se proglas na radničkom prosvjedu obvezno ovjeri pečatom.

Dio nas voli administrativne zavrzlame, a posebno kada nas mogu osloboditi od obveze raspravljanja i razmišljanja o nečem zaista važnom. Nije daleko od Zorana Petrovića bilo ni predsjedništvo SDP-a Hrvatske kada je odbilo raspravljati o pismu uglednih članova stranke nezadovoljnih predsjednikom Davorom Bernardićem. Ma raspravljali bi oni ali ne mogu jer taj komad papira nije prošao kroz pisarnicu i dobio u desnom kutu niz brojeva koje nitko ne razumije.

Eto, u čarobnom svijetu SDP-ova vrha stvari postoje samo ako imaju urudžbeni broj. Iseljavanje, šepavo gospodarstvo, provale fašizma… Sve ćemo to uzeti u obzir ali bez čarobne formule urudžbenog broja neće ići.

Ovaj unos je objavljen u Politika i povijest i označen sa , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.