Kronika najavljene propasti

Kronika najavljene smrti” (Crónica de una muerte anunciada) Gabriela García Márquez jedna je od meni dražih knjiga. Pročitao sam je davno, kao srednjoškolac, jednog vrelog ljeta u Baškoj Vodi. Usprkos tome ostala mi je u sjećanju. Tada sam gutao Márquezove knjige želeći jednog dana pisati poput tog velikog latinoameričkog pisma.Od mog “magičnog realizma” na kraju nije bilo ništa. Ipak, osnovne konture knjige ostale su mi svježe. Knjiga govori o ubojicama koje svima pričaju kako namjeravaju ubiti određenu osobu, no ljudi koje sreću tome na obraćaju pozornost, vide u tome šalu, brinu ih neki drugi problemi, a i nesretni splet okolnosti ima svoju ulogu. Žrtva biva ubijena premda su svi znali što joj se sprema.

31. svibnja navršilo se osam godina kako je Davor Bernardić izabran za predsjednika zagrebačke organizacije SDP-a. To je meni predstavljalo prilično iznenađenje. Članstvo je za predsjednika najveće organizacije SDP-a u Hrvatskoj izabralo osobu koja za SDP-ovo biračko tijelo zapravo nije postojala. Bilo je posve izvjesno – SDP Zagreba je na putu prema dolje. Mnogi esdepeovci su se s time složili, čak i oni koji su bili Bernardiću prilično skloni.

I tako iz izbora u izbor rezultati su za zagrebačku organizaciju SDP-a bili sve lošiji. Što bi bilo kada bi Bernardić bio izabran za predsjednika SDP-a Hrvatske? “To bi bila katastrofa!” bio je stav velike većine osoba s kojima sam kontaktirao. Gle čuda – Bernardić je postao predsjednik SDP-a Hrvatske. Kao u Márquezovu romanu svi znaju što će se dogoditi, no puštaju da se zlo dogodi.

Svi znaju da će nastavak postojeće politike zagrebačkog SDP-a značiti njegovu propast, no…

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.