Gazde u Kumrovcu

Hrvatsko je zagorje vrlo slikovito. Malo je onih koji bi to osporili. U tom slikovitom Zagorju posebno je pak lijepa dolina Sutle, Kumrovec i okolica. Da se tu i nije rodio Josip Broz Tito to bi bio kraj znatnih turističkih mogućnosti. Ubav krajolik, mirni i radišni ljudi prikladan su kraj za rođenje velike i povijesno važne osobe osim, osim ako je ta osoba revolucionar. Sitnoposjednički milje marljivih i pobožnih seljaka nije odgovarajuća pozadina za rođenje oca i majke jugoslavenske radničke klase. Tito je, poput Atene koja je iskočila iz Zeusove glave, trebao, u najmanju ruku, izroniti iz Siemens Martinove peći uz rodbinu kojoj žilama nije tekla krv nego rastaljeno željezo, vrelo i spremno za konačni obračun s klasnim neprijateljem. Zeleni bregi, kravice, vinogradi sve je to O.K. ali kada bi to sve bilo barem malo više radnički, proleterski.

Kumrovcu je trebala atmosfera izvornog, radničkog središta. Za to je bio potreban pravi, industrijski pogon. Svaka čas svim drugim industrijskim granama, no samo je jedna „prava“ industrija, ona o kojoj pjevaju „Idoli“ u svojoj „Maljčiki“, a to je teška industrija. Plamen, vrućina, dim kao na Heavy Metal koncertu, to je iskonski proleterski ambijent.

Tako je 1973. Kumrovec dobio valjaonicu građevinskog čelika. Kapacitet – 40.000 tona godišnje. Ono što me u ovom post zanima nije smislenost gradnje velikih industrijskih kapaciteta u malim sredinama, nije ni njihov ekološki ili kulturni utjecaj. Sve je ovo bio uvod kako bih ispričao jednu navodno istinitu priču, anegdotu koja se širila bivšom Jugoslavijom još u doma socijalizma, a koja je vezana za valjaonicu čelika u Kumrovcu.

Netom po otvaranju, priča kaže, valjaonicu je posjetio visoko rangirani komunistički rukovodilac. Ovaj je osjetio potrebu za izravnim obraćanjem radnicima. Tako su se radnici skupili kako bi „porazgovarali“ s nadobudnim funkcionarom. Ovaj je posebno istaknuo kako su radnici samoupravljači i kako su upravo oni pravi vlasnici tvornice. Nadobudni rukovodilac upitao je radnike: „Što biste vi učinili s tvornicom?“. Javio se jedan radnik koji je izjavio kako bi on najrađe tvornicu prodao. S njime su se složili i ostali. Preneraženi funkcionar potom je zapitao: „Pa gdje će te onda raditi?“. Radnik se brzo snašao: „Zaposlit ćemo se kod novog gazde.“

Ukratko – džaba tvornica, džaba indoktrinacija, džaba Tito. Ono što stanovnicima Kumrovca i ostatka Hrvatske zapravo treba jest – gazda. Potreban je netko tko će na sebe preuzeti odgovornost, koju većina odbija od sebe, i koji će se brinuti za „male“ ljude. Tranzicijske „gazde“, pa i posrnuli Ivica Todorić, izraz su tog mentaliteta. Jedini su problemi što „gazde“ kupljeno nisu platili, a baš i ne zapošljavaju.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija, Politika i povijest i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

3 odgovora na Gazde u Kumrovcu

 1. Jeanne d'Arc napisao:

  Već Vas dugo pratim i čitam Vaše blogove….i nikako se ne mogu oteti dojmu da su politički pristrani ….. a navodno imaju veze sa povješću….a povijest nije samo politika… gdje je tu umijetnost…gdje su tu skrivene povijesne osobe …poput Hermana Dalmatinskog ili priče o bisernoj ogrlici Katarine Zrinski…… Pratim mnoge blogove koji se bave poviješću jer ju volim, jer mi je to hobi i tajna ljubav a od svih blogova Vaš mi je ruku na srce najgori….

 2. Marin Knezović napisao:

  Draga Jeanne ovo je moj osobni blog. Nije isključivo povijesni. Povijest ima vrijednost samo ako ima veze sa sadašnjošću ili budućnošću. Kako je rekao veli francuski povjesničar Marc Bloch, povijest je znanost o budućnosti. Blogovi i trebaju biti osobni. To je njihova prednost ali i mana.

  • Jeanne d'Arc napisao:

   Poštovani , slažem se da blogovi trebaju biti osobni …oni su odraz autora teksta…. Vaše je pravo da pišete o čemu i kako hoćete …a na nama čitaćima blogova izbor je želimo li ih i dalje čitati ili ne…. unatoč tome što su mi Vaši blogovi “teško probavljivi” ( ipak sam ja romantik ) tu i tamo bacim pogled pogotovo ako i jesu i isključivo se bave samo povješću… lijepi pozdrav!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.