Nas i Rusa…

Na slici svijeta prosječnog Hrvata, koja je u pravilu vrlo uska i pojednostavljena, malo je mjesta za Rusiju. Konačno, oni su pravoslavci, zar ne? Što mi imamo s Rusima? Oni su ionako uvijek za Srbe. Rusi pravoslavci, Srbi pravoslavci u jednadžbi hrvatskih predrasuda sve je vrlo jednostavno.

Naravno slika je odnosa Hrvatske i Rusije puno složenija. Širi se strah od, prema zapadu agresivne, Rusije. On nije stran ni hrvatskoj javnosti. Razmjerno je malo poznato da je ideološke temelje ruskoj ekspanziji prema Europi postavio hrvatski isusovac Juraj Križanić. On je u Rusiji vidio nadu Europe. Slaveni, pod vodstvo ruskog cara (koji će doduše prihvatiti uniju s Rimom), dati će novu snagu kontinentu kojim dominiraju krivovjerjem iskvareni Germani i mekušasti Romani.

U doba Napoleonove okupacije Hrvati očekuju oslobođenje od Rusa, pa poslije neuspjelog ustanka, posljednji knez Poljičke republike umire u Rusiji. Rusija je zemlja nade i za utemeljitelje moderne hrvatske nacije, hrvatske preporoditelje – Ilirce.

Ne treba se ići baš toliko u prošlost. Boljševička Rusija godinama je podržavala ideju nezavisne Hrvatske, nasuprot monarhističke Jugoslavije koja je pružala utočište pristašama srušenog carskog režima. Hrvatski emigrant, Bruno Bušić, razočaran u zapadne zemlje zbog njihove podrške Titovoj Jugoslaviji, razmatrao je mogućnost osamostaljenja Hrvatske uz pomoć Sovjetskog saveza. Navodno ga je to koštalo glave.

Rusiji su Hrvatska i Hrvati, od početka njezinog otvaranja prema zapadnoj Europi, vrlo zanimljivi. Hrvati su jedini pravi sredozemni Slaveni, koji stvaraju rusku ratnu flotu za Petra Velikog. Kao Slaveni s dobrim poznavanjem zapadnih tehnologija privlačni su Rusiji kroz cijelo dvadeseto stoljeće. Srbi? Oni su samo još jedni siromašni pravoslavni rođaci s Balkana kakvih je i previše. Hrvati su pak korisni.

Konačno Rusija je, na što je nedavno upozorio i ruski veleposlanik, za vrijeme Domovinskog rata, usprkos međunarodnoj zabrani, isporučila Hrvatskoj velike količine oružja. Rusija je prije priznala nezavisnu Hrvatsku nego SAD.

Sada čini se Rusi dolaze, no ne na način kakav smo očekivali, u liku blaziranih mladića dječačkih lica u tijelima bučnih tenkova. Rusi dolaze kao skupo odjeveni bankari koji u Hrvatskoj kupuju sve za što im se pruži prilika. Tko bi to prije dvadeset godina očekivao? Ruska Hrvatska? Tko zna? Možda se ostvare Križanićeve ideje.

Ovaj unos je objavljen u Politika i povijest, Povijest i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Nas i Rusa…

  1. Božidar Rauch napisao:

    Ruska banka stisnula Todorića,i to nešto govori

  2. vesna napisao:

    Rusi dolaze i kao kipovi pjesnika, Puškina i Jesenjina, na BUndek 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.