Zoran

Ima tome više od deset godina. Tada sam bio predsjednik Mjesne organizacije SDP-a Novi Zagreb istok. Pozvao sam ondašnjeg člana Izvršnog odbora SDP-a Hrvatske Zorana Milanovića na plenarni sastanak članstva. Nije se skupilo puno ljudi. Usprkos tome sastanak mi je ostao u sjećanju. Ne sjećam se više o čemu je Zoran govorio. Ono čega se sjećam jest atmosfera, gotovo pobožna pozornost prisutnih kojom je praćen govor mladog političara. Milanović je na kraju pozvao prisutne da mu postave neko pitanje vezano uz ono što je izlagao. Da li je nekom nešto nejasno? Tad je ustao jedan od dugogodišnjih članova stranke. Nije mu postavio pitanje. Samo je rekao: „Želio bih za predsjednika SDP-a osobu poput vas.“ S njim se potom složilo još nekoliko prisutnih.

Da, i ja sam bio toga svjestan, Zoran Milanović bit će predsjednik SDP-a. Poslije održanog plenarnog sastanka, pred ostalim predsjednicima mjesnih organizacija doživio sam „pranje“ od strane tadašnjeg predsjednika zagrebačke organizacije  Milana Bandića. Tko se to poziva na plenarne sastanke? Zašto se bavimo „visokom“ politikom, a ne kanalizacijom i asfaltiranjem ulica? Pošto sam bio Bandićeva redovita meta prigovori me nisu osobito pogodili. Zoran moćnom gradonačelniku od početka nije legao.

Sa Zoranom Milanovićem dobili smo ono što nam je bilo potrebno. Obrazovanu, odlučnu osobu izraženih govorničkih sposobnosti, jaku osobnost sa svim dobrim i lošim obilježjima koja ona nosi. Siguran sam da bi bez Milanovića SDP bio u istoj poziciji u kojoj se nalaze gotovo sve lijeve stranke u okruženju i u nekadašnjim socijalističkim zemljama, u poziciji statista na rubu političke pozornice.

Zoran Milanović se obračunavao s političkim neistomišljenicima u stranci? Oko nekih poteza te vrste imao sam i sam neodumice koliko su potrebne, koliko su pravedne. Posebnu nelagodu izazvalo je u meni isključenje Slavka Linića. Potonje ponašanje, od strane Zorana isključenih i marginaliziranih, uglavnom mu je dalo za pravo. Nekadašnje esdepeovske „veličine“ pokazale su se sitnim dušama, u većini slučajeva bez stranke, dojučerašnji autoriteti postali su sporedni likovi, zabavljači desničarskih portala i prosjaci medijske pozornosti koja im je iz dana u dan bila sve manje ukazivana.

Tu je i glavni stranački problem Milanovićevog upravljanja strankom. Nekadašnje „asove“ često su zamjenjivala siva lica ili u boljem slučaju poluzreli, nedovoljno određeni i afirmirani kadrovi. Na to lijepo ukazuju preferencijalni glasovi na listama „Narodne koalicije“.

Odlaskom Zorana Milanovića izmaknut je veliki stup o kojem je, iz godine u godinu sve više, ovisila stranka. Što će ga zamijeniti? Nemam pojma. Isto tako odlaskom Zorana nestaje s hrvatske političke scene posljednja velika, sočna politička osobnost, ličnost koja vas nikako nije mogla ostaviti emocionalno ravnodušnim. To je tek tragedija.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Zoran

  1. Neugebauer d.o.o. napisao:

    Marine, u potpunosti dijelim Tvoja razmišljanja i konstatacije u svezi značaja Zorana Milanovića za SDP i hrvatsku ljevicu, on je čovjek 50 godina ispred svog vremena i zato često neshvaćen u određenom sadašnjem trenutku! Njegovim povlačenjem nenadoknadivo svi gubimo! Tko god bio novi predsjednik Stranke, trebati će mu puno mudrosti  i odlučnosti u vođenju da se ne izgubimo u vremenu i prostoru. Srdačan pozdrav!  

  2. Božidar Rauch napisao:

    U stranci sam 17 god.Ne želim komentirati i podilaziti da bih imao nekakav daljnji ” pedigre”za uspjeh , bilo kakovu korist,ili koje zadovoljavajuće radno mjesto Ako u stranci vlada klima tolerantnog dijaloga,frakcije uvažavaju i dijele osnovni partijski identitet,nisu sklone cjepanju stranke i nepromišljenim i neizvjesnim političkim avanturama. Socijademokratska partija treba jačati unutarstranački duh,da se duh stranke ne povrijedi,informirati članstvo od strane rukovodsta (što do sada nije bilo) o svim važnim temama .Član je taj koga se direktno treba kontaktirati.Želio bih ti citirati ABRAHAM LINCOLN-a ; Izbori su stvar naroda.Odluka je u rukama naroda.Ako narod okrene leđa toj vatri i sprži stražnjicu,onda će taj isti narod morati da sjedi na pilkovima.Naš predsjednik SDP-a ,imao je pune ruke posla kao premijer ,ali za stranku nije imao vremena,jer stranka je u tom slučaju bila potpuno zapuštena.Znam da je teško gledajući kako nam je stranka u kolapsu.ali nadam se da u stranci ima entuzijasta sa željom da se stranka uzdigne i krene putem socijaldemokracije(Ivica Račan).SDP je u 9 god.izgubio 15 mandata.!mil.100 tisuća glasova 2007 god.dobile su stranke ljevice.Narodna koalicija završila na 635 tisuća ,a utvrde Zagreb,Rijeka su izgubile.SDP je u saboru pao na 38 mandata,dok je HDZ osvojio čak 57 mandata .SDP u 9 god. politički,programski,kadrovski,organizacijski i reputacijski uništen.Vodstvo se na terenu pojavljuje kada treba pokupiti glasove,MO su prepuštene sami sebi. Vodstvo stranke svelo stranku na feudalnu autokraciju s ljudima bliskim vođi.Jedno nam treba biti jasno POLITIKA JE POZIV A NE ZAPOSLENJE. SDP ima mnoštvo kvalitetnih mudrih ,odgovornih,poštenih i vjerodostojnih pojedinaca.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.