Antikomunizmom protiv Hrvatske

Puno je prašine podigla svojedobna izjava ministra kulture Zlatka Hasanbegovića u kojoj je izrazio žaljenje što Istru nije oslobodio američki general Patton nego partizani, „Sedma lička“ (vjerojatno je mislio na Šestu ličku) premda bi to značilo da Istra ostaje u okviru Italije. Ovakvi stavovi hrvatskog ministra naišli su na odobravanje talijanske desnice i razmjerno malobrojnih „iredentista“. Ono što je u toj izjavi zanimljivo jest to da je Hasanbegović svoj militantni antikomunizam stavio ispred temeljnih nacionalnih interesa.

Za hrvatsku desnicu nije bitna samo zaštita hrvatskih nacionalnih interesa nego i to tko te interese brani. Ako je to činila ljevica, odnosno komunisti, onda taj doprinos nacionalnoj integraciji treba zanemariti pa i negirati do te mjere da se prednost daje i najnezajažljivijim protivnicima nacionalne skupine koju navodno beskompromisno brane. Konačno, kako bi „Sedma lička“, ikome mogla donijeti neko dobro?

Militantni antikomunizam, koji je spreman žrtvovati i temelje nacionalne zajednice u kojoj se razvija, nije ograničen samo ne rubne akademske krugove. On svoju posebnu živost pokazuje po malim, malograđanskim sredinama hrvatske provincije. Za to je lijep primjer imenovanje mola u Bilicama kod Šibenika po hrvatskom književniku i ustaškom ministru Mili Budaku. Lokalna vlast na čelu s načelnikom Joškom Čaletom odlučila je iskazati počast osobi koja je bila jedna od potpisnica tzv. Rimskih ugovora kojima je ustaška vlast prepustila velike dijelove Dalmacije Italiji. Dio tog ustupljenog područja bile su i nesretne Bilice!

Tako je mazohizam hrvatske desnice doveden do apsurda, spremna se je odreći i hrvatstva u ime antikomunizma. Tko će sada braniti bijednu Hrvatsku? Nem baš puno dragovoljaca.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija, Povijest i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.