Blago mirotvorcima?

Zalaganje za mir. Ima li plemenitijeg cilja od spomenutog. Konačno i sam Isus među svojim „blaženstvima“ ubraja i blagoslov mirotvorstvu. „Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati.“ govori Isus u evanđelju po Mateju.

Da li je „mirotvorstvo“, da li je pacifizam nešto što je dobro samo po sebi. Francuski povjesničar Stéphane Audoin-Rouzeau ne misli da je to uvijek tako. Govoreći o posljedicama 1. svjetskog rata spomenuti francuski znanstvenik kao jedan od problema francuskog društva između dva svjetska sukoba navodi i činjenicu da je kod Francuza, pobjednika u prvom velikom svjetskom ratu „zavaravajuća uznositost osjećaja pobjede pretvorila u 30-tim godinama u pacifizam, koji je postajao sve radikalniji i ekstremniji što je imalo odlučujući utjecaj na događaje 1940.“

„Mirotvorstvo“ ne smije biti izlika za zatvaranje očiju pred napredovanjem zla (u slučaju Europe između dva svjetska rata pred napredovanjem fašizma). Kada se suočavamo s društvenim zlom njemu se moramo odlučno suprotstaviti. Tko drugačije misli stvara veliku štetu cjelokupnoj zajednici.

Ovaj unos je objavljen u Povijest, Vjera i društvo i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.