Jamčevina

Sjedinjene Američke Države obiluju politološkim djelima u kojima se do pojedinosti analizira društveni život ove moćne države. Usprkos velikoj produkciji vrijednih američkih politologa najomiljenija politološka knjiga, i prva koja se sustavno bavi obilježjima američke demokracije, nije djelo jednog Amerikanca. Prvi pomni istraživač američke politike i američkog društva bio je jedan Francuz – Alexis-Charles-Henri Clérel de Tocqueville. Djelo tog francuskog plemića „Demokracija u Americi“ do danas je ostalo najomiljenija politološka knjiga obrazovanih Amerikanaca.

De Tocqueville s divljenjem opisuje politički sustav Sjedinjenih Država u prvoj polovici 19. st. nastojeći objasniti uvijete njegova nastanka. U svojoj analizi bavi se i američkim sudstvom. Činjenica da de Tocqueville uglavnom hvali društveni život Sjedinjenih Država 30-tih godina 19. st. ne znači i da nije spreman kritizirati pojedine pojave. Analizirajući načine sudovanja u Americi pisac se okomio posebno na instituciju jamčevine.

Jamčevina je omogućavala bogatim Amerikancima da izbjegnu sudski pritvor tijekom istrage. Nasuprot tome, siromašni, koji nisu mogli skupiti za jamčevinu morali su trunuti u zatvoru. Ovu pojavu de Tocqueville smatra u korijenu suprotnom načelima demokracije jer u sudskim postupcima prednost daje imućnima. Za bogate se, po autoru knjige, sve zakonske kazne u Sjedinjenim Državama zapravo svode na globe.

Promatrajući slučajeve određivanja jamčevina u hrvatskom pravosuđu izgleda kao da je Hrvatska danas na razini Amerike u 19. st. Mamići, Bandići i Horvatinčići zahvaljujući osobnom bogatstvu i obilju u kojem žive njihovi prijatelji, mogu izbjeći neugodu tamnice. Sirotinja, kao i uvijek, neka trpi. Suci prije nego što se utječu mogućnosti davanje jamčevina moraju imati na umu da određivanjem jamčevine ugrožavaju i samu demokraciju.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija, Povijest i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.