Potres

Sudbina pojedinaca pa i cijelih naroda ponekad određuje samo jedan, često vremenski kratak događaj ili pojava. Među takve možemo ubrojiti i onu koja se dogodila 5. prosinca 1456. u Italiji, u apeninskim brdima južno od Rima. Na blagdan svete Barbare, spomenutog dana i godine, veliki je potres pogodio područje Molisea. U jednoj noći srušena su 32 dvorca, brojne crkve, tisuće obiteljskih kuća. Procjenjuje se da je tada stradalo 40.000 ljudi. Za brojnost stanovništva u XV. st. ogromna brojka.

Tako su cijela sela i gradovi ostali gotovo pusti. Kako od zemlje bez ljudi nema koristi lokalne su vlasti odlučile naseliti u Molise novo stanovništvo. Izbor je pao na narode sa istočne obale Jadrana. Tu su tisuće ljudi, pritisnute najezdom Turaka, lutale tražeći novu domovinu. U početku su naseljavani Albanci, no od kraja 15. i početka 16. st. kolonisti u Moliseu su sve češće Hrvati, izbjeglice iz područja rijeke Neretve i Makarskog primorja.

Tako, kao posljedica jedne davne burne seizmičke aktivnosti s kraja srednjeg vijeka, nastaje hrvatska zajednica na jugu Italije. Tresla se zemlja, rodili se moliški Hrvati.

Ovaj unos je objavljen u Hrvatsko iseljeništvo i manjine, Povijest i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Potres

  1. Povratni ping: Potres | Marin Knezovic

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.