Bez materijalne baze

Jedan od glavnih prigovora društvenim znanostima u doba socijalizma bila njihova (navodna) teza kako se sve društvene pojave u konačnici mogu objasniti odnosima u proizvodnji i načinima proizvodnje materijalnih dobara tzv. „materijalnom bazom“. Takvo razmišljanje nije posebnost marksizma. Marksizam je tezu o odnosima među činiteljima gospodarstva kao osnovi objašnjenja politike, kulture, religije i drugih društvenih pojava posudio od liberalne ekonomske i političke misli kraja 18. i prve polovice 19. st.

Tko to osporava treba samo obratiti pozornost na teze koje se vežu uz referendum o nezavisnosti Škotske. Navodno je problem u porezima, iskorištavanju Škotske od strane središnje vlade u Londonu i slično. Kako bi se izbjegla škotska nezavisnost potrebno je samo Škotskoj osigurati (obećati) više novca odnosno podmititi što veći broj Škota. Kao nacije nastaju i osamostaljuju se zbog para.

Ima nešto u tome. Ekonomske argumente često koriste i sami nacionalisti. Sjetite se samo priča u doba socijalističke Jugoslavije kako Srbija pljačka Hrvatsku, krade njezine devize, ne dozvoljava gradnju autocesta u Hrvatskoj i sl. Usprkos tome nacija i nacionalni osjećaj i s tim povezana težnja za nacionalnom državom kao najvišim izrazom identiteta nacije ne mogu se tako jednostavno objasniti.

Nacija je u prvom redu kulturna pojava. Osobe u neku naciju povezuje stvarno ili zamišljeno „sjećanje“ na proživljeno povijesno iskustvo. Ako je koja nacija u Europi snažno unutar sebe povezana povijesnom tradicijom onda je to prvenstveno škotska nacija. Pri stvaranju osjećaja zajedništva ključnu ulogu je imalo iskustvo stoljetnog neprijateljstva prema Englezima i njihovim vladarima. Taj sukob je međusobno povezao doseljenika iz Irske (prvotne Škote), starosjedioce Pikte, engleski govoreće stanovništvo nizine u skupinu koja se naziva Škotima. Jedna od prvih zajednica koja krajem 18. i početkom 19. st. počinje sa stvaranjem „nacionalne“ kulture bili su upravo Škoti. Njihov uzor slijedili su drugi europski narodi pa i Hrvati.

Dakle, nije pitanje zašto se Škoti odvajaju od Engleza. Pitanje je zašto su Škoti i Englezi uopće izdržali tako dugo zajedno.

Ovaj unos je objavljen u Povijest i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Bez materijalne baze

  1. Božidar napisao:

    Nasilje je bio uvijek uzrok potlačenih,ali kasnije prerasta u tradiciju.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.