Neprijatelj u vlastitoj kući

Nema lakšeg načina političke mobilizacije od korištenja straha. Evolucija ljudske vrste ustrojila nas je tako da prvenstvenu pozornost obraćamo mogućoj opasnosti. Ne kaže se uzalud: „Dobar je strah kome ga je Bog dao.“ Bojimo se prvenstveno nečega što dolazi izvan nas, izvan naše zajednice. Tako nas je politika učila da se bojimo Srba, Slovenca, da budimo podozrivi prema Europskoj uniji, da se čuvamo pravoslavaca ili muslimana… No, da li prava opasnost dolazi izvana?

Da li Hrvatima najviše prijete Hrvati? Da li katoličku vjeru najviše ugrožavaju katolici? Da li vješala kapitalizmu podižu sami kapitalisti?

Izrael je zemlja koja može biti uzor društva ugroženog izvana. Razmjerno mala zajednica Židova sabijena je uz obala Sredozemlja s jedne strane i utopljena u more neprijateljski usmjerenih Arapa s druge strane. Čovjek bi očekivao da se Židovi u Izraelu osjećaju najviše ugroženi od Palestinaca. Ipak, na opće iznenađenje, Izraelci se više osjećaju ugroženima od svojih sunarodnjaka, „ortodoksnih“ Židova. Tzv. ortodoksni Židovi su (krajnje pojednostavljeno) zajednice Židova, koji u pažljivom udovoljavanju svakoj pa i najmanjoj vjerskoj normi, vide smisao život i agresivno svoje vjerske i životne nazore nastoje nametnuti cijelom društvu.

Ortodoksni Židovi

Demonstracije ortodoksnih Židova

Na opasnost sve jačeg židovskog fundamentalizma za izraelsko društvo upozorava izraelski povjesničar Gershom Gorenberg. Gorenberg nije nikakav libertarijanac, tip podozriv prema vlastitoj religiji koji u restoranima na rubu Tel Aviva naručuje „bijele odreske“ (kodni naziv za svinjetinu u Izraelu). Gorenberg se moli tri puta dnevno, redovito čita Toru, šalju djecu u vjerske škole ali… Gorenberg je istovremeno i ljevičar koji u vjerskom ekstremizmu, s bilo koje strane dolazio, vidi opasnost za izraelsku državu.

Gorenberg se protivi izjednačavanju vjere i nacije kao i utjecaju vjerskih institucija na državne ustanove. U sve većem jačanju vjerskih fundamentalista vidi stvaranje preduvjeta za građanski rat. Premda je Hrvatska daleko od situacije u Izraelu, prilike u židovskoj državi mogu biti dobro upozorenje i nama.

Ovaj unos je objavljen u Vjera i društvo i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.