Drogiran Božić i Novu Godinu?!

Prije nekoliko godina veliku je pozornost izazvao događaj u ličkom selu Saborsko kada je ne dočeku nove 2009. smrtno stradala jedna osoba trovanjem bunikom. Pokretač osebujne proslave, koja je uključivala konzumiranje potencijalno smrtonosne biljke, bio je tadašnji HDZ-ov načelnik općine i samozvani šaman Luka Hodak. Luka Hodak je svoje goste hranio opasnom tvari u dobroj vjeri, smatrajući kako će halucinacije izazvane otrovom kod njegovih drugova proširiti svijest i poimanje svijeta. To nije ništa čudno s obzirom na to kako je navedeni smatrao da su Jure Francetić i Rafael Boban utjelovljenja hinduističkih božanstava svjetla.

Šamanizam, otrovi, Božić, Nova Godina su rezultat potpune pometnje u glavi bivšeg seoskog načelnika? Mnogi antropolozi se ne bi složili s navedenom tvrdnjom. Oni u brojnim običajima vezanima za ove blagdane vide tragove šamanizma. Šamanizam se temelji na uvjerenje da pojedine osobe, šamani (vračevi), u stanju opijenosti mogu stupiti u dodir s nevidljivim svijetom duhova. Šamanizam, u različitim oblicima, prisutan je u cijelom svijetu.

Među onim krajevima gdje se šamanizam posebno dugo održao ističe se područje Sibira. Pa kakve veze imaju sibirski šamani, Božić i proslava prijelaza iz jedne godine u drugu? Imaju! Ta veza je Djed Božićnjak ili Djed Mraz. Prema nekim antropolozima čuveni djed je zapravo šaman na opijatima koji halucinira kako prelazi u svijet duhova vozeći se letećim saonicama. Kako bi “ušao” u čarobne saonice mora uzeti poseban pripravak. Ono što Djed – šaman uzima je gljiva muhara. Muhara je svima poznata zbog njezina karakteristična crvena klobuka s bijelim “točkama” i snježnobijele stavke. Ako se konzumira u većim količinama muhara je smrtonosna, no uzeta u manjim dozama izaziva snažne halucinacije.

Crveno-bijeli kostim Djeda je zapravo stilizirana muhara koja mu je neophodna kako bi postao ono što jest i koja mu omogućuje putovanje neslućenim udaljenostima.

Na kraju godine, dragi prijatelji, želim vam sve najbolje u narednoj. Uživali u puno jela i pića. Uživali u svemu samo u muharama – ne.

Ovaj unos je objavljen u Povijest i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Drogiran Božić i Novu Godinu?!

  1. Božidar Rauch napisao:

    Možda bi muhara pomogla ,naravno u manjim količinama da haluciniramo o boljem životu u HR.Možda bi pomogla da se ne iznaša prljavi veš,da vlada klima tolerantnog dijaloga,da se jača unutarstranački duh. Halucinacija smanjivanja društvene nejednakosti,put za nametanje boljih i zdravijih odnosa u društvu.Mislim da je ovom društvu potrebna halucinacija,konzumiranjem gljiva muhara.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.