Crvene kapice

Svoje veselje izražavamo različitim znakovima. Ponekad na to upućuje i način našeg odijevanja. Ponekad su to i različita pokrivala za glavu. Među ove potonje spadaju i crvene kape. Konačno, crvenu kapu nosi i Djed Mraz (Djed Božičnjak), zar ne? Mnogi će u novogodišnjoj noći nositi crvene kapice.

Crvena kapa, kao izraz radosti i veselja ima duboke korijene. U osnovi se radi o pileusu, kapi od filca, valjanog sukna, oblika zašiljenog tuljca. Pileus nije bio samo modni detalj. U doba starog Rima crveni pileus na glavi osobe ukazivao je na to da je ta osoba netom od nevoljnog roba postala slobodan čovjek – slobodnjak. Tako je crvena kapa postala znak slobode.

Antički

Antički “pileus”

Crveni pileus, tada poznat kao frigijska kapa, jedan je od simbola Francuske revolucije. Krajem 18. st. postala je znak novostečene slobode i time oslobođenja od stoljeća feudalnog ugnjetavanja. Pileus je danas dio grba republike Francuske.

Crvena frigijska kapa iz doba Francuske revolucije

Crvena frigijska kapa iz doba Francuske revolucije

Utvrdilo smo kako je crveni pileus znak slobode i revolucije, no kakve veze crvena kapica ima sa zabavom i božićnim i novogodišnjim blagdanima? Razlog za to leži u činjenici da su svi stari Rimljani u jednom razdoblju godine nosili crvene kape slobodnjaka. U vremenu od 17. do 23. prosinca Rimljani su slavili Saturnalije, dane posvećene bogu Saturnu. Tada su bile organizirane javne gozbe, ljudi su međusobno izmjenjivali darove, gospodari su posluživali sluge i sve ono što je obično bilo zabranjeno tih dana je bilo dozvoljeno, slobodno. Crvena kapica na glavi bila je znak, berem privremene, slobode od društvenih normi.

Sam bog Saturn bio je prikazivan sa crvenom kapicom. Naš Djed Mraz samo je preuzeo znakove rimskog „djeda“ – boga Saturna, koji je, dok je u pradavna vremena vladao svijetom, ljudima osiguravao obilje bez briga i rada.

Saturn, rimski

Saturn, rimski “Djed Mraz”

Tako, kada za proslava nove godine nosimo crvene kapice „djeda mraza“, nosimo zapravo pokrivalo za glavu boga Saturna i ponavljamo običaje naših drevnih, antičkih predaka.

Zato vam sretne Saturnalije!

Ovaj unos je objavljen u Povijest i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Crvene kapice

  1. Ianus Christius napisao:

    Baš zanimljiv članak…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.