Žensko pravo glasa

Gdje su žene prve dobile pravo glasa na parlamentarnim izborima? Novi Zeland? Australija? Finska? Norveška? U većini politoloških i povijesnih priručnika naići će te na ove države kao predvodnice u promicanju političkih prava žena. Usprkos tome to nije posve točno. Prva država, prvo političko područje koje je ženama dalo opće i neograničeno pravo glasa bio je prvo teritorij, a potom američka savezna država – Utah.

Pa zašto se to onda posebno ne spominje, posebno ne slavi? Stvari nisu tako jednostavne. Kao i toliko puta u povijesti događaji i procesi skrenu na neočekivanu stranu. 60-tih godina 19. st. rane američke feministkinje kao svoju omiljenu metu imali su baš Utahu. Utaha je bilo po mnogo čemu posebno područje. Zabačeno, pretežno pustinjsko i mormonsko. Ono što je feministkinje posebno ljutilo bila ja činjenica da su mormoni, pripadnici te osebujne vjerske zajednice, promicali i poticali mušku poligamiju, mnogoženstvo.

O kada bi mormonske žene samo imale pravo glasa na izborima. Odmah bi raščistile s tim odvratnim običajem smatrale su braniteljice ženskih prava. U tome su naišle na neočekivanog saveznika. Karizmatični mormonski vođa Brigham Young potaknuo je muške mormone u Utahi da izglasaju 1870. ženama neograničeno pravo glasa.

U prvi tren feministkinje su bile oduševljene, no potom je uslijedilo duboko razočaranje. Ženski glasači mormoni glasali su isto kao i pripadnici njihove zajednice muškog spola. Nikome nije padalo na pamet ukinuti poligamiju. Ona je zabranjena tek kada je došlo do oružane intervencije vojske SAD-a!

Zakoni, odnosno samo zakoni ne mogu emancipirati žene. Kao i svi glasači i žene glasaju na osnovu stavova koje su oblikovale naslijeđa i kulture u kojima žive. Žene se ne mogu natjerati da budu napredne. U Hrvatskoj ženska prava u prvom redu ugrožavaju žene i to često dobro obrazovane i društveno pozicionirane. U već spomenutim SAD-a iz izbora u izbore broj žena u Kongresu pada. Hrvatska, sa svojim Saborom, dakle nije iznimka. Da li ste još fascinirani s pravom glasa?

Ovaj unos je objavljen u Povijest i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Žensko pravo glasa

  1. Dp napisao:

    Zato smo mi u Svedskoj izumili jos jedan jedan pametan sistem: kvote

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.