Da li je Tito konačno umro?

U sjedištu kandidata za predsjednika SAD-a Billa Clintona 1992. strateg njegove kampanje James Carville stavio je jedan kratak, svima vidljiv natpis. Njegova poruka je glasila “The economy, stupid”. Ona je bila upućena ne samo zaposlenicima u kampanji već neizravno i samom kandidatu. Ekonomija, gospodarstvo je tema na kojoj se izbori dobivaju ili gube. O tome se treba pričati i svi koji rade na kampanji ne smiju se dati navući na druge teme. Ova parola je danas postala opće mjesto političkog marketinga.

Izgleda da je ova priča doprla i do predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Vođa je oporbe, na tiskovnoj konferenciji povodom potpisivanja predizborne koalicije između HDZ-a i HSLS-a, ustvrdio kako je glavna tema kojom se bavi problemi hrvatskog gospodarstva. Tito? Lustracije? Neee. To je nešto što mu prišivaju mediji ili se u najboljem slučaju radi o krivim interpretacijama njegovih stavova.

U svakom slučaju ovakav stav Tomislava Karamarka treba pozdraviti. Konačno, krajnje je vrijeme da poslije 64 godine, od toga 34 od smrti, Tito konačno prestane biti bitan činitelj na hrvatskoj političkoj sceni. Doista, “The economy, stupid”.

Pa kakvu bi to ekonomsku politiku mogao zastupati HDZ? Ako se sudi po stavovima njihova novog koalicijskog partnera  HSLS-a uveo bi se jednaki porez za sve (flat tax) uz drastično smanjenje troškova proračuna uključujući i one za socijalu. To znači manje mirovine, manje davanja za branitelje, plaćanje zdravstvenih usluga…

Glavnina glasača HDZ-a nalazi se baš na područjima koja su jako ovisna o pomoći iz državnog proračuna. Zna li baba u nekom ličkom selu da će joj mala mirovina s HDZ-om na vlasti biti još manja? Znaju li članovi HVIDR-e u Benkovcu kako i njih čeka drastično kresanje prihoda i prava?

Možda Tomislav Karamarko ipak ponovo vrati Tita u hrvatsku politiku?

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Da li je Tito konačno umro?

  1. Nevenka Zemunik napisao:

    Muka mi je već od Karamarkovih izjava. Tko nas je doveo u ovu lošu ekonomsku situaciju. Zna se, HDZ. Rat i pljačka svega što se stvaralo desetljećima. Zar može gore?

  2. Povratni ping: A baš sam se bio poveselio… | Marin Knezovic

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.